В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Шимшек се връща като финансов министър на Турция в опит да се успокоят пазарите

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие", 02.06.2023 г.

15:00 | 2 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Bloomberg научи от официални източници, че Мехмет Шимшек ще се върне като финансов министър в кабинета на Ердоган, като това ще бъде официално обявено в събота. От миналото на Шимшек знаем, че той е уважаван от инвеститорите заради защитата на ортодоксалните икономически възгледи и това може да укрепи доверието на пазара. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Неговият политически подход е познат на много чуждестранни инвеститори и те му вярват, така че връщането му от Ердоган може да сигнализира, че ще има връщане към конвенционалната икономика, което е точно това, което имахме с него, когато беше финансов министър от 2009 г. нататък.

През последните години Турция, насърчавана от Ердоган, предприе нетрадиционна икономическа политика, която включва поддържане на ниски лихвени проценти въпреки високата инфлация, която все още е двуцифрена.

Мехмет Шимшек ще бъде новият министър на хазната и финансите, заменяйки Нуредин Небати, който заема поста от края на 2021 г.

Видяхме положителен отговор от страна на инвеститорите на новина - Borsa Istanbul се повиши с повече от 3%, банковият индекс скочи с повече от 6%.

Лирата все още е близо до рекордно ниски нива, но компенсира седмичните си загуби.

Шимшек ще трябва да сигнализира на инвеститорите, че е готов да възстанови независимостта на централната банка и икономическите политики.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.