В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Несигурността за политиката на централните банки е положителна за златото

Крум Атанасов, основател на iGold, "В развитие", 10.04.2023 г.

15:55 | 10 април 2023
Автор: Даниел Николов

Проблемите в банковия сектор на САЩ и Европа създадоха перфектната среда за бурния и рязък ръст на златото, като създалата се паника по света, но не и България, бе съпоставима с началото на войната в Украйна. Цената надмина 2000 долара миналата седмица, като в понеделник падна с 0.5% до $1.997. Това коментира Крум Атанасов, основател на iGold, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Доларът пада, облигациите вече са ниски - каквито големи инвестиционни пари са се преместили от злато в облигации отдавна са го направили. Акциите непрекъснато губят позиции - това, което остава като хедж на риска при един един подобен форс мажор като SVB, e съвсем нормално златото."

Златото остава основен актив-убежище и го доказва при всеки вид риск през последните години със своята предвидимост, която е важна за инвеститорите в такава ситуация, каза Атанасов.

Цената леко спадна в понеделник от нивото от 2000 долара в очакване на по-добра картина за трудовия пазар в САЩ и вероятното ново вдигане на лихвените проценти от Федералния резерв с 0.5%. Ако централните банки продължат агресивно да вдигат лихвите, се създават нови рискове за изтичане на пари от банковата система, като в САЩ вече се споменава затягане на условията за теглене на кредити като друг метод за охлаждане на инфлацията, което е "сигурен предвестник на рецесия", каза Атанасов.

Централните банки по света увеличиха златните си резерви напоследък, особено Китай и Турция, коментира Атанасов. Китайската централна банка непрекъснато увеличава баланса си и опитва да поддържа съотношение 2.5%-3% между паричните резерви и златото.

"Печатайки все повече пари, увеличават и златния резерв, който да върши работа като гарант."

Китай нямаше проблеми с инфлацията през 2022 г. заради затварянията покрай политиката за нулев Covid, но с отварянето сега се очаква и ръст на инфлацията. Същите проблеми с инфлацията карат и централната банка на Турция да купува злато, добави Атанасов.

"Златото започна годината с ръст... и продължи нагоре с тази ситуация с банките. Тенденцията е положителна като цяло, тъй като не е много ясно каква ще бъде политиката на централните банки."

Как се отрази банковата криза на пазара на злато в България може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.