В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цената на петрола зависи от това кога САЩ ще попълнят стратегическия си резерв

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 23.02.2023 г.

17:40 | 16 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът се търгува в диапазона, с който се търгуваше, когато Байдън каза, че САЩ ще купуват количества за за стратегическия петролен резерв. Анализатори смятат, че ако САЩ обявят такива намерения, цената веднага ще скочи с 10 долара за барел. Това коментира Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Княжевич посочи, че САЩ са приключили продажбите на стратегическия резерв за второто тримесечие и че според анализатори, с които е разговаряла - ако цените на петрола останат на сегашните си нива, за седмица или две, САЩ ще трябва да излязат на пазара. В противен случай те ще загубят вяра. Ако обявят намерения или започнат да купуват сега, цените веднага ще скочат с 10 долара.

Петролът се покачва след най-ниското затваряне от петнадесет месеца насам заради тридневните трусове причинени от кризата с американските банки, а спадът се ускори от покриването на опции.

WTI все още е под 68 долара за барел след като загуби около 12% по време на предишните три сесии. Поевтиняването бе причинено от срива на Silicon Valley Bank и кризата с Credit Suisse Group. Много компании с експозиция по петролните фючърси се опитаха да ги ограничат на пазара на опции.

Според анализатора, най-важният въпрос е какво ще направи ОПЕК сега. Министърът на енергетиката на Алжир заяви, че като член на ОПЕК страната е изключително внимателна по отношение на петролните пазари докато цените се движат в крайности заради финансовия сектор в САЩ.

Консултантската фирма Energy Aspects заяви, че ОПЕК+ вероятно ще изчака финансовите пазари да се успокоят, преди да реши дали трябва да реагира.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.