В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ваканционните имоти поскъпват с до 25%, най-скъпи са в Боровец и Южното Черноморие

Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, В развитие, 21.02.2023

15:25 | 21 февруари 2023
Обновен: 12:07 | 23 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

През 2022 година цените на ваканционните имоти отбелязват един от най-големите си ръстове за последните 20 години. Те са от порядъка 20-25%. Това оскъпява двустайните апартаменти с около 10 хиляди евро. Ако през 2021 г. в Слънчев бряг се продаваха апартаменти за 30-40 хиляди евро, сега тази сума достига 45-50 хиляди евро. Факторите, които допринасят за този ръст на цените са много – основно инфлацията и по-свитото предлагане. Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„От планинските курорти Боровец винаги е бил най-скъп, там цените не са спадали дори след кризата през 2008 г., поради причината, че там няма предлагане на имоти“, посочи Стойкова. Тя добави, че цените в курорта вече гонят 1000 евро на квадратен метър.

„При морските курорти традиционно най-скъпи са имотите по Южното Черноморие – Созопол, Лозенец“.

Стойкова отбеляза, че през 2022 г. ръстът на цените на ваканционните имоти е по-висок, отколкото в някои големи градове. Тя добави, че тенденцията се задвижва по време на пандемията.

„Купувачите предпочитат повече морето, то е много по-голям пазар, обхваща много региони… Там има възможност за по-дълъг сезон“.

По думите на Стойкова купувачите търсят основно двустайни и тристайни апартаменти, когато са за лично ползване. Ако е с цел инвестиция, те се насочват и към едностайни и двустайни, които по-лесно се отдават под наем на хотелски принцип, стана ясно от разговора.

Равномерно разпределено търсене има към различните типове имоти, има и хора, които търсят къщи във ваканционните курорти. Превес има търсенето на самостоятелни къщи, не част от комплекс“.

Гостът посочи, че търсещите са основно семейства, има и хора в предпенсионна възраст, работещи от дистанция.

Стойкова разказа, че войната в Украйна не се отразява на пазара на ваканционни имоти у нас – отливът на руски купувачи е започнал още през 2016 г.

Гостът очаква атрактивна 2023 г. за пазара на имоти и по-добро предлагане.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.