В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българските предприятия могат силно да увеличат износа си към Австралия след 2023 г.

Йоана Кехлибарова, председател на БАБК и Димитър Стоименов, член на УС на БАБК, във "В развитие", 25.01.2023

19:00 | 25 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Стокообменът между България и Австралия не надвишава 50 млн. щатски долара годишно, което означава, че потенциалът за развитие е изключително голям. Надеждите са, че до края на годината ще се финализира Споразумението за свободна търговия между ЕС и Австралия, което ще доведе до бум в търговските отношения, като малките и средни европейски компании, включително и българските, ще засилят чувствително износа си. Това коментираха Йоана Кехлибарова, председател на БАБК и Димитър Стоименов, член на УС на БАБК, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостуването бе свързано с отбелязването на Деня на Австралия, 26 януари. Българо-австралийската бизнес камара се присъединява към празника на 26 млн. австралийци, които отбелязват годишнината от заселването на страната през 1788 година. 

България има много стоки и услуги, които би могла да предложи. Вносът от Австралия трудно може да се установи като цифра, защото много австралийски компании имат клонове и хъбове в Европа и когато вносът е осъществен от Обединеното кралство, например, тези стоки се отчитат от нашата статистика като внесени от Великобритания, обясниха гостите. Едно от най-големите пера за внос от Австралия в България представлява австралийската вълна, като в Сливен има австралийски инвеститор, който осъществява съществена част от този внос. 

Основното, което изнася България към Австралия са млечни продукти, семена на маслодайни растения, а също и части за реактори и някои елементи за тежки машини. Съществена част от стокооборота и в двете посоки попада в сферата на фармацевтичните продукти, като тук влизат хранителните добавки, козметиката, както продукти за ветеринарната медицина, казаха гостите. "Австралия е световен лидер в животновъдството и имаме какво да научим от тях в тази област". 

"Има много засилен интерес в минното дело, рекултивацията на стари мини, проектирането на мини в България за Австралия. Има компании, които работят по такива проекти. Австралия е много голяма икономика и има интерес и към инфраструктурни проекти в България", посочи Стоименов.

"В посока Австралия, освен хранително-вкусовата промишленост, която се развива, имаме потенциал и в износа на софтуер. Ние се превръщаме и в софтуерна дестинация, която включително и инвеститори от този далечен край на света ползват. Обемът към момента не е много съществен и има потенциал за развитие във всички посоки, особено и с интензифицирането на политическите връзки, а и покрай преговорите за Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Австралия", каза гостът. 

Надеждите са, че през тази година преговорите по този проект, които започнаха през 2018 година, ще бъдат приключени и пречките пред свободната търговия ще отпаднат. Стандартизирането на продуктите ще бъде много улеснено, защото Австралия има собствени стандарти, а използва и британски, добави Кехлибарова.

"Много е важно стандартизирано да бъде сложено в конкретна рамка и производителите от Европа да могат свободно и безпрепятствено да продават продуктите си".

Очакванията са, че след приемането на договора за търговия между ЕС и Австралия ръстът на търговията ще надмине 30% от сегашните си нива още през първата година, каза събеседничката. "След приемането на договора за свободна търговия се очаква бум, защото говорим за милиардна търговия - към момента двустранният стокообмен между Австралия и страните от ЕС е около 49 млрд. долара". 

"Може да се очаква че малките и средните предприятия от Европейския съюз, включително от България, много ще засилят износа си, първо заради падащите митнически ставки, а и заради условията по стандартизация на продукти. Наистина ще има много засилена вълна от износ към Австралия. А се надяваме и че повече местни австралийски продукти ще се появят и на българския пазар", допълни Стоименов. 

Как напрегнатата геополитическа обстановка може да способства за по-бързото задвижване на преговорите по търговското споразумение? Защо българската общност в Австралия и Нова Зеландия може да се нарече "дипломат Номер 1" в тази отдалечена част на света?  Какъв е потенциалът в двустранните ни отношения в областта на туризма?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.