В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новите квоти на ОПЕК+ отново няма да отговарят на действителното производство

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 06.10.2022 г.

18:40 | 6 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Brent се повиши с едва около 3% през изминалия ден въпреки огромното намаляване на добива от ОПЕК+ от 2 млн. барела на ден, като реалното намаляване ще бъде около половината от това, тъй като много членове на ОПЕК масово изпомпват по-малко количества, отколкото позволяват техните квоти. Според различни изчисления, разликата между общата цел за производство и действителното производство - с изключение на Иран, Либия и Венецуела - може да е около 3,4 милиона барела на ден. Това коментира Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Русия сама произвежда 9,8 млн. барела спрямо квотата си от 11 млн. барела.

Ето защо реакцията на цената беше толкова приглушена. В действителност Саудитска Арабия, Русия, Ирак и Обединените арабски емирства ще направят най-големи съкращения.

Търсенето може да намалее, ако глобалната рецесия се окаже реална. В същото време пазарът на суров петрол остава много напрегнат. Китай може да се завърне. Знаем, че страната одобри нови квоти за своите рафинерии, което означава, че те ще трябва да купуват повече петрол. Много европейски комунални услуги сега преминават от газ към петрол.

Освен това се задава и таван на цените на руския суров петрол. Идеята е Русия да бъде принудена да продава петрола по-евтино. В сряда Bloomberg разговаря ексклузивно с Александър Новак, който каза, че Русия няма да продава петрол на страни, поддържащи таван на цените. Това е допълнителен натиск върху цените.

Физическият пазар е затегнат, но цените паднаха драстично. И има огромно количество кратки позиции, натрупани през последните няколко месеца.

Ако погледнем общите нетни дълги позиции на управлявани пари в енергетиката, числото е спаднало до нивата от ноември 2020 г., въпреки че цената на суровия петрол се е удвоила оттогава.

Краят на годината ще покаже реалната картина накъде ще тръгнат цените.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.