В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Съвременната икономическа ситуация е нова, както за банките, така и за пазара

Димитър Чобанов във В развитие, 28.10.2016

18:00 | 28 октомври 2016
Обновен: 19:51 | 28 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Димитър Чобанов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Чобанов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което обикновено се случва на българския пазар на сливания и придобиванията, е инспирирано от външни стимули, а местните инициативи са значително по-ограничени. Това каза финансистът Димитър Чобанов в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "И от страна на централната банка, и управителя, и на банковия сектор се говори доста сериозно, че подобни сливания могат да се случат и може би това е нещо, което естествено ще се получи. Един от основните ефекти от това, когато се случва в по голям мащаб, е концентрацията в банковия сектор. В момента най-големите пет банки в България държат 58% - 59% от активите в банковата система, което е признак, че тази концентрация не е малка". 

"Целта на политиката на ниски лихви от страна на централните банки е да подпомогне финансовата стабилност. Не само в ЕС, но и в САЩ, пътят, по който банките избират да го направят, е като приложат силно разхлабена финансова политика. Чрез готовността си за неограничено предоставяне на ликвидност не само на финансовия сектор, но и чрез програмите за изкупуване на активи, централните банки се опитват да залеят с ликвидност цялата икономика", каза още Чобанов. "Тази икономическа ситуация е нова, както за централните банкери, така и за пазарите". 

"По време и след кризата няма фалит на банки в Европа. В САЩ много регионални банки фалираха и сега броят на американските банки е около половината от преди кризата, но това послужи като изчистване. В еврозоната останаха да съществуват същия брой банки, а растежите в еврозоната са слаби. Като цяло изоставането от САЩ продължава и част от причините са свързани с това, че състоянието на банковия сектор е по-лошо". 

По повод италианските банки Чобанов каза, че "при лошо развитие на икономиката, няма как банковата система да е в добро състояние". Той обясни, че от кризата насам корпоративният сектор страда и лошите кредити нарастват. "Необслужваните кредити вече са над 16%, което все повече тежи на банковата система".

"Проблемът на италианските банки не е само капиталов, но и ликвиден". 

На въпроса дали можем да видим отрицателни лихви у нас, експертът каза: "Възможно е българските банки да се опитат да тестват пазара, но това няма да доведе добър резултат".

Вижте целия коментар: