В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как новите тенденции в автомобилостроенето ще преобразят икономиките

Константин Томов, главен редактор на Auto Media, В развитие, 28.10.2016

13:36 | 28 октомври 2016
Автор: Investor.bg
Константин Томов, главен редактор на Auto Media. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Константин Томов, главен редактор на Auto Media. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още години наред Tesla ще бъде губеща компания. Залозите за бъдещото развитие на компанията са свързани със сливането ѝ със SolarCity и това дали американският производител на електрически автомобили ще се справи навреме с представянето на Tesla Model 3. Това коментира главният редактор на Auto Media Константин Томов в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria по повод изненадваща печалба, която Tesla отчете за третото тримесечие. 

По думите му автономно управление на автомобили ще има на пазара до броени години. 2020-2021 е реалистичен срок, който много компании са си поставили.

Томов коментира още как новите тенденции в автомобилостроенето ще преобразят икономиките и кои отрасли ще бъдат засегнати. По думите му най-очевидни ще са промените в транспортния сектор. „Когато всички автомобили станат електрически, вероятно ще изчезнат класическите бензиностанции като мултитърговски центрове, каквито ги познаваме днес", поясни главният редактор на Auto Media. 

Томов посочи още, че петролните компании са силно притеснени от новите тенденции в автомобилостроенето. "Самата мисъл, че това е бъдещето притеснява акционери и облигационерите, което би могло да доведе до изтегляне на капитали в мащаби от трилиони долари от този сектор", обясни той. 

Електрификацията и в перспектива водородната технология ще има сериозен ефект върху традиционната енергетика, защото тя дава огромно предимство на възобновяемите източници, открои Томов още една промяна.

Ключов момент е как произведената енергия ще бъде съхранена. Електрическите и водородните автомобили предлагат изключително добра възможност в тази посока, което ще доведе до превръщането на конвенционалните електростанции в неконкурентни и спад на цената на ВЕИ до неконкурентни нива, отбеляза още той. 

Вижте повече във видеото: