В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Data Art: България е една от държавите с най-голям потенциал в ИТ сферата

Юджийн Голанд, президент и CEO на DataArt, "В развитие", 03.08.22

17:11 | 3 август 2022
Обновен: 22:04 | 3 август 2022
Автор: Таня Жекова

След разкриването на нов развоен център във Варна, DataArt очакват много висок растеж и разширяване на бизнеса си с привличане на нови таланти. Това коментира Юджийн Голанд, президент и CEO на DataArt, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Роселина Петкова.

„В момента ние присъстваме в 25 държави и България е една от страните с висок потенциал, защото започнахме от ниска база, а вече имаме близо 100 служители. Повечето от нашите центрове се разрастват заедно с компанията, която има 30% годишен растеж. В България ние очакваме по-висок процент на растеж - между 25 и 50% на годишна база“, отбелязва той.

DataArt е водещ партньор за популарни платорми като Amazon, Google, Microsoft и много други.

По негови думи като новодошли на пазара основните предизвикателства пред фирмата са били технически, както и свързани с разпознаваемостта на марката им. „След навлизането ни на пазара станахме много известни сред ИТ пазара в София, имаме 35—40% разпознаваемост, след 18 месеца очакваме тя да стане 100%“, прогнозира гостът.

Според него ИТ индустрията демонстрира, че е много устойчива на кризи като цяло, предимно заради способноста на специалистите да работят от дистанция, „а и човечеството разчита все повече на софтуер, за да решава проблемите си и ние очакваме нашия сектор са продължи да расте независимо от всички смущения“, казва той.

Въпреки това войната в Украйна имаше голям отзвук в Източна Европа, с различни последици в отделните държави. Тъй като ИТ талантите могат да работят и дистанционно виждаме хора, които се местят от районите на конфликта в по-безопасни места като бежанци.

Голанд споделя, че DataArt е взела решение да напусне Русия още в първите дни на войната. Решението е взето много лесно, но компанията е изпитала някои трудности в практическото му осъществяване. До войната DataArt има над 1000 служители в Русия, повечето от които вече са напуснали страната и работят от други места.

„ИТ талантите са гъвкави и могат да се преместят. Някои избраха да останат в Русия, но повечето ИТ професионалисти се опитват да напуснат. Разбира се, не е лесно да се напусне незабавно, тъй като много хора трябва да продадат имуществото си или да се грижат за родители. Data Art се стреми да помогне на служителите си с преместването, осигуряваме им информационна, организационна и финансова поддръжка и полагаме усилия да ги преместим в някой от нашите центрове. В рамките на първите 3 месеца на войната наши служители се преместиха в над 100 държави“, казва той.

Голанд споделя, че компанията е много доволна от талантите, които намира на местния пазар и смята, че има много добри перспективи за ИТ индустрията тук в България.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.