В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българи и англичани трябва да заменят липсващите руски туристи по Черноморието

Мария Табакова, общински съветник и председател на постоянната комисия по туризъм в Общински съвет – Бургас, „В развитие”, 18.07.2022

14:46 | 18 юли 2022
Обновен: 18:22 | 18 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Руснаците разпродават имотите си на морето, а годината е нулева откъм руски туристи. Преди по това време на сезона имаше около 450 000-500 000 руски туристи и постоянно пребиваващи руснаци по българското Черноморие. Няма как липсата на руски туристи да не окаже своето влияние. Основно руският и българският турист са тези, които не потребяват ол инклузив, което за бизнеса е по-добър вариант. Очакванията са повече туристи да дойдат на морето от края на юли, началото на август и сезонът да не бъде толкова лош. Това каза Мария Табакова, общински съветник и председател на постоянната комисия по туризъм в Общински съвет – Бургас, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Но макар и да ги няма руските туристи, българският турист е изключително добър, а това лято има прилив и на англичани, които отново се завръщат към нашето Черноморие”, подчерта Табакова.

Въпреки че има ръст на цените на услугите по Черноморието, в момента те биват коригирани, защото ако продуктът стане непродаваем, това също не е добре за бизнеса.

Благодарение на културните мероприятия и фестивали в Бургас нещата вървят добре, но на другите места по Черноморието не е така и хората се опитват да закрепят положението.

„В Бургас имаме голяма посещаемост на различни театрални групи и артисти. Провеждат се танцови фестивали, концертни прояви и мероприятия. Бургас работи в посока предлагане на целогодишен туристически продукт”.

Що се отнася до възможностите за решаване на проблема с липсата на кадри за бизнеса, Табакова сподели, че сред бежанците от Украйна, които са останали в България, има хора, които са страхотни специалисти в различни сфери и вече работят тук, което е голям плюс за обществото ни.

Табакова изрази надежда мерките срещу Covid да не се затягат, защото това ще повлияе на бизнеса.

„В сезон сме и хората искат да се отпуснат”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.