В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Еврозоната трябва да подобри търговския си баланс, за да подкрепи еврото

Валентин Маринов, MD и ръководител на Отдела за анализ на валутите на Г-10 в Credit Agricole CIB, "В развитие", 13.07.22

16:21 | 13 юли 2022
Обновен: 20:22 | 13 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Сегашните трендове на валутните пазари подкрепят силно щатския долар, като същевременно се отразяват зле на повечето валути, включително и еврото. За да се подобри представянето на еврото еврозоната трябва да подобри търговския си баланс и отново да започне да отчита излишъци. Това коментира Валентин Маринов, MD и ръководител на Отдела за анализ на валутите на Г-10 в Credit Agricole CIB, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Еврозоната трябва отново да започне да осигурява излишъци по текущата сметка. Това ще стане когато европейските инвеститори започнат да репатрират приходите си в Европа. Влошаващите се външни фактори като войната могат да се засилят и затова е добре инвестициите да се върнат тук. Еврозоната е инвестирала 7 трилиона в американския пазар - ако те се представят слабо, инвеститорите могат да ги върнат обратно в Стария континент и това би помогнало на европейската валута“, убеден е той.

Маринов посочва, че досега няма много доказателства, че резкият спад на еврото е накарал инвеститорите да се изтеглят парите си от европейските фондови пазари. Въпреки това той казва, че „не би изключил риска, че ако курса а еврото спадне до 95-98 цента за долар, ситуацията няма да стане неуправляема“. Той не изключва и вероятността ЕЦБ да се намеси, за да възстанови стабилността.

Гостът отбелязва, че паритетът между еврото и долара определено е привлякъл много внимание. Има доста хора, които смятат че това може да доведе до устойчиво прекрачване към по-значима бъдеща корекция. Според Маринов двойката евро-долар вече е силно подценена и движението на цените може да стигне нивата от 80-те години преди споразумението Плаза. „Текущото ниво на еврото ми напомня за това“, казва той, „но негативите вече са включени в цената на еврото“. Той отбелязва, че ЕЦБ смята да върне лихвената политика на положителна територия и тези повишения на лихвите могат да направят еврото по-привлекателна валута.

На фона на очакванията за насрещни ветрове в световния икономически ръст, навлизането на северното полукълбо в зима и по-трудните финансови условия вследствие на затягането на политиките на централните банки по света, щатския долар спокойно може да се задържи на царския трон като високодоходна и сигурна валута, смята Маринов.

„Доларът е високодоходна валута и убежище от сегашните икономически сътресения заради смазващата му ликвидност. Предимството му се дължи и на агресивния Фед и той се представя по-добре от други валути убежище като швейцарският франк и йената“, отбеляза гостът.

От друга страна по негови думи Еврозоната определено ще изпита затруднения през идните месеци.

„Войната в Украйна предизвика световен шок в суровините и стагфлация. Това увеличи риска от рецесия в еврозоната, а устойчивото поскъпване на енергията ще има дълготрайни последици върху конкурентоспособността на индустриите в Европа. Тази перспектива се отразява скептично на еврото и други валути“, каза той.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.