В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Рано е да сме твърде оптимистични за Китай

Енда Куран от Bloomberg в Хонконг в предаването В развитие, 19.10.2016

12:46 | 19 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Енда Къран от Bloomberg в Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Енда Къран от Bloomberg в Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаше очаквания, че Китай ще достигне целта си за растежа на БВП, но в момента фокусът се измества върху по-голямата картина, а именно дали властите ще успеят да прокарат реформи и ще вземат мерки да се справят с количеството дълг в икономиката и как ще намалят бума при цените на жилищата в големите градове. Така Енда Куран от Bloomberg в Хонконг коментира стабилизирането на растежа на китайската икономика в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му повечето анализатори са притеснени, че правителството продължава да разчита на кредитирането да движи икономиката. Куран посочи, че Китай е бил предупреден, че трябва да вземе спешни мерки за борба срещу големия корпоративен дълг

"Икономиката се опитва да се отдели от тежката индустрия като основен двигател на растежа. Потреблението и услугите се справят добре, но недостатъчно, за да запълнят дупката от тази част на икономиката. Трябва да се направи повече за големите държавни предприятия", коментира още Куран.

Вижте целия разговор във видеото: