В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кристиян Фезелов: В момента няма убежище от риска за инвеститорите

Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", "Бизнес старт", 06.05.2022 г.

15:57 | 6 май 2022
Обновен: 19:36 | 6 май 2022
Автор: Даниел Николов

Федералният резерв закъсня с вдигането на основната лихва, което наложи агресивното увеличение с 0.5% в САЩ. Поскъпването на кредитирането за закупуване на акции ще доведе до излизане на някои инвеститори, а свиването на баланса се очаква да привлече външни капитали в САЩ заради все още добрата доходност на облигациите. NASDAQ и DowJones отбелязаха сериозно покачване в сряда след сигналите за следващи повишения на лихвите с 0.5%. но ралито беше обърнато в четвъртък и индексите се понижиха с 3%-3.5%, което отразява по-трезвите преценки на инвеститорите. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"В момента проблемът е, че няма тихо пристанище за инвеститорите. Колебанията на всички пазари и волатилността са големи и няма алтернатива за сигурна инвестиция - дори и златото, което в началото на годината се опитваше да пробива 2000 долара, в момента е под 1900 долара. Инвеститорите трябва много внимателно да прегледат собствените си решения, а песимизмът се дължи на това, че тази нестабилност в Европа и неяснотата колко ще продължи конфликтът предопределят много рискове за всички икономики."

За да се избегне стагнация и да се запази нормалната работа на икономиката на САЩ, Фед ще продължи с програмата си за увеличение на лихвения процент, смята Фезелов.

"90% от инвеститорите в момента очакват увеличение със 75 базисни точки на следващото заседание на Фед за вдигане на лихвения процент. Целта на Фед ще бъде по-меко приближаване на икономиката и намаляване на инфлацията - по-безболезнено "приземяване". 

Лихвеният процент може да достигне 3.5% до края на годината с цел да се намали темпа на инфлацията.

"Заложеният минимум като програма е 2.5% - дали ще ги постигнем или ще минем 3% много зависи и от състоянието на американската икономика, и от движение на цени, инфлационни процеси, развитие на кризата Украйна-Русия, цената на петрола в световен мащаб."

САЩ очакват понижение в цената на петрола в края на годината, когато са планирали попълване на резервите си. Държавните облигации на САЩ ще се облагодетелстват от затягането на политиката - публичният дълг на страната вече е около 115% от БВП, което го прави труден за обслужване, каза Фезелов.

"Официалните данни показаха 8.5% годишна инфлация през март, което за САЩ е огромен ръст, при положение, че целта на Фед бе да поддържа инфлацията в рамките на 2%. Втората важна причина са хеликоптерните пари, които се изсипаха по време на Covid пандемията плюс последните облекчения, които бяха гласувани от правителството на Байдън."

Свое влияние върху решението за рязкото вдигане на лихвения процент са оказали наблюдаваният ръст на безработицата, увеличението на стойността на труда и огромният баланс на Фед. 

"Цената на кредитите в САЩ ще се увеличи, както и разходите по тяхното обслужване, което донякъде ще забави отпускането на кредити. Това неминуемо ще отрезви и капиталовите пазари, специално пазарите на акции."

Стремежът за закупуване на всяка цена през 2021 г. е довел до цени на някои акции над 80 пъти счетоводната им стойност, обясни Фезелов. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.