В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Очакваме първите резултати от създаването на Съвета още след 1 година

Петър Андронов, председател на УС на АББ, В развитие, 10.10.2016

15:39 | 10 октомври 2016
Автор: Investor.bg
Петър Андронов, председател на УС на АББ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Андронов, председател на УС на АББ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаването на Съвет за развитие на капиталовия пазар в България е събитие, което показва, че липсва съществена част от финансовата инфраструктура. Липсва ни фондова борса, реално функционираща като алтернатива, и възможност за българския бизнес да си осигурява капитал и финансиране по един друг път, а не само чрез междуфирмено кредитиране, от компаниите майки или от банките. Това каза председателят на УС на АББ Петър Андронов в интервю на Делян Петришки в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Ще участваме в разработването на съответните правила на документи, ще съдействаме и способстваме с наши средства за насърчаване на скорошно изпълнение на заложените мерки, коментира той. "Няма и не желаем да участваме в един бавен процес, който води доникъде", отбеляза експертът. 

Според него в момента периодът е изключително благоприятен, като очакванията са първите резултати от инициативата да бъдат налице още след една година. "Имаме излишъци от ликвидност във финансовия сектор, свободни средства, които не можем да управляваме рационално", коментира той. "В момента банките са принудени да инвестират само в ДЦК. Ако няма капиталов пазар, на практика оставаме без решение на нашите проблеми със свръхликвидността", посочи още Андронов. 

Вижте повече във видеото: