В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Съветът за развитие на капиталовия пазар има готовност да заработи до седмица

Карина Караиванова, КФН във В развитие, 10.10.2016

15:36 | 10 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Карина Караиванова, председател на КФН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Карина Караиванова, председател на КФН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нееднократните опити от една или друга институция за стимулиране на развитието на капиталовия пазар показват, че са необходими общи, обединени усилия в тази посока и единични такива не са достатъчни. Това каза председателят на КФН Карина Караиванова при подписването днес, 10.10.2016, на меморандум за създаване на Съвет за развитие на капиталовия пазар в България. 

Този меморандум е подписан от 14 страни - браншови организации, БФБ, Централен депозитар, КФН и други пряко ангажирани с развитието на българския капиталов пазар страни, каза пазарният анализатор Делян Петришки, който представи събитието в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Съветът, който се учреди днес има и един асоцииран член - Американската търговска камара в България, с което подписалите меморандума за учредяване стават 15, като документът остава отворен за присъединяване на нови членове", каза още Петришки. 

"Изследване на Световна банка, направено в 80 държави, показва, че нарастването на пазарната капитализация на борсата с 5 процентни пункта води до директен ефект - нарастване на брутния вътрешен продукт с 2500 евро на глава от населението", каза още Караиванова.

Факт е, че в българският бизнесът се финансира предимно чрез банките, допълни тя. "Компаниите много рядко набират капитал през фондовата борса и там липсват интересни, съвременни инструменти, които да привлекат българския и чуждестранния инвеститор". По думите на председателят на КФН като илюстрация на ангажимента на представляваната от нея институция и че КФН "има намерение да работи по същество", вече има "предложение за такъв пакет от мерки, който да сформира гръбнака на тази стратегия".

"Имаме готовност съветът да заработи още следващата седмица", каза Караиванова.

Вижте целия коментар: