В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В София започна акция за измерване на вредните емисии от изгорели газове на автомобилите

Апостол Дянков от Коалиция за климата България и WWF, В развитие, 07.10.2016

13:51 | 7 октомври 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Brett Gundlock/Bloomberg
Снимка: Brett Gundlock/Bloomberg

В момента в света има бум на технологиите, свързани с измерването на отработените газове на автомобили. Те позволяват гъвкава проверка, извършвана върху по-голям брой коли, почти в реално време. Това каза Апостол Дянков от Коалиция за климата България и WWF в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria по повод стартиралите от днес акции за измерване на вредните емисии от изгорели газове на автомобили в София. 

Начинът за измерване на отработените газове на автомобилите не е по-различен от този, използван при извършване на годишни технически прегледи. Техническото изследване се прави на базата на параметрите на двигателя, на самите обходни газове и при определени режими на работа на двигателите, обясни той. 

Проверките се извършват на място, поясни още Дянков. Неизправният автомобил може да се спира от движение до отстраняване на неизправността, както се спират от движение неизправните автомобили при годишен технически преглед. Тази опция може и ще бъде прилагана със съответният ефект. 

Дянков сподели, че организациите, участващи в провеждането на инициативата, срещат разбиране и чуваемост от контролните органи. "Основният въпрос, от една страна, беше как да създадем този сигнал и стимул да бъде решен проблемът и от друга  - как да се справим със злободневния въпрос за самото оборудване и възможностите за извършване на подобни проверки, коментира той. 

Вижте повече във видеото: