В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Колкото и бързо да учи човек, той винаги ще се движи зад промяната

Мария Шишкова във В развитие, 06.10.2016

17:00 | 6 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital България и Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital България и Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Brexit е процес, през който ЕС ще премине за пръв път и не могат да се правят точни прогнози, но вече виждаме, че много от бизнесите проявяват видими признаци на тревожност и на несигурност за това как излизането на Великобритания ще се отрази на техните инвестиции. Това каза Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital България и Македония, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Българската аутсорсинг индустрия започва много успешно да привлича млади, и не само млади, специалисти от Западна Европа, където те виждат, че възможностите за развитие не са толкова разнообразни". 

Все още България има конкурентно предимство, но то се определя не толкова от парите, колкото от наличието на хора с микс от компетенции, образование, нагласи, мотивация, от които бизнесът има нужда, каза още Шишкова. 

По думите на специалиста това, което българският бизнес е добре да направи, е да продължава да предлага все по-добри и мотивиращи условия за хората, които са добри кадри, защото това ще бъде и стимул специалисти от българската диаспора в чужбина да се връщат, защото "в България може да се прави добра кариера и да се живее качествен живот".

"Второто ми послание към бизнеса е да не чака готовите хора да се появят. Те все по-малко ще съществуват с този темп на промяна в икономическата, технологичната и социална среда. Колкото и бързо да учи човек, той винаги ще се движи зад промяната. Трябва да свикнем, че трябва да планираме развитието на кадрите така, че да намаляваме разликата между темпа на промените и подготвеността на хората".

Държавата трябва да се задейства по-бързо и да задвижва повече ресурс в сферата на образованието и то не само във висшето образование, каза още Шишкова.  

Вижте целия коментар: