Обикновените руснаци и малкият бизнес ще пострадат значително от новите санкции

Джордж Волошин, директор Aperio Intelligence във Франция, „В развитие”, 25.02.2022г.

14:47 | 25 февруари 2022
Обновен: 11:16 | 28 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Решителният момент за налагане на радикални санкции  срещу Русия ще бъде, когато руските сили се опитат да заменят сегашното правителство в Украйна със собствени политици. Това ще бъде повратният момент, който ще накара Запада да наложи всички решителни санкции срещу руския режим. Това каза Джордж Волошин, директор в Aperio Intelligence във Франция, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Има два вида радикални санкции, нар. „ядрена опция”. Първият вид е финансовият сектор на бъде изцяло отрязан от глобалната финансова система, което ще бъде огромен удар върху Русия, защото тя е важна част от световните финансови пазари, а това ще спре всички трансакции между Русия и останалия свят. Другият вид санкции е срещу енергийния сектор на Русия , особено компаниите, които изнасят газ за Запада. Всички са много предпазливи от поемането на този път, защото Русия е важна част от пазара, тя снабдява 10% от световния петрол и почти 40% от газа и нефта за ЕС.

"В момента бяха наложени всички останали санкции, санкционният списък се разширява, но Западът остави място за маневри по отношение на енергийния сектор".

Сега Западът наложи санкции, сравними с тези от 2014г., а западните страни обещаха да поставят под по-сериозен натиск руската страна, ако тя ескалира напрежението допълнително.

Няколко руски банки бяха подложени на сериозни санкции, много западни държави наложиха ограничения върху износа на стоки за Русия, руската рубла поевтиня значително, така че руската икономика е под сериозен натиск. Германската правителство заяви, че ще се опита да ограничи по-голяма част от търговията с Русия, освен тази на газ. Всичко това е безпрецедентно.

През последните години руснаците се подготвят за тези санкции и начинът, по който тази операция беше започната показва, че руснаците са готови да стигнат до края, те искат да контролират Украйна и да сменят сегашното правителство на страната. Администрацията на Путин е готова да се справи с още санкции. Самата инвазия показва решителността на Русия да стигне доста далече в тази ситуация.

Санкциите през 2014 не бяха толкова ограничители за Русия, нейната икономика продължи да расте, но потенциалът и растежът й бяха намалени значително.

Ако сега Русия бъде изхвърлена от световната финансова система, а Западът спре да внася енергийни продукти, това ще осакати руската икономика и ще й попречи да развива своите технологии.

Но ефектите винаги са дългосрочни, ситуацията е много волатилна и е трудно да предвидим какво ще стане в краткосрочен план.

Ако страната бъде отрязана от банковата система, това ще има ефект върху всичко, цената на много стоки ще се увеличи заради високата инфлация. Санкциите ще се отразят значително на малките и средни компании, на покупателната способност на руснаците. Вероятно се доближаваме до сценария на Иран, където иранските компании и народ пострадаха сериозно от американските санкции. Невъзможно е да се раздели ефектът върху правителството от ефекта върху компаниите и обикновените хора от такива санкции.

Има различни начини за заобикаляне на санкциите. На ниво обикновен човек може да се използват криптовалути, което се случва от 2014г. насам. Възможно е да се поръчват технологии от трети страни.

„Мисля, че ще има още опити за налагане на регулации върху криптоиндустрията, а не забраняване на такива компании”.

Криптовалутите проникнаха сериозно в паричните системи  на някои държави, но вероятно ще бъде наложен повече контрол, за да се предотврати прането на пари или заобикаляне на санкциите. Не мисля, че криптовалутите могат да бъдат забранени, посочи събеседникът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.