Путин е абсолютно сам

Константин фон Егерт, коментатор за DW, „В развитие”, 24.02.2022г.

17:40 | 24 февруари 2022
Обновен: 11:05 | 25 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Руснаците не искат продължителна кървава война. Не можем да сравняваме ситуацията с 2014г., когато всичко се разви много бързо и без особени щети и жертви. Русия иска блицкриг, но има вероятност да се получи нещо друго. Това каза Константин фон Егерт, коментатор за Дойче веле, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Нямаме как да имаме надеждна информация относно общественото мнение в Русия във връзка с нахлуването в Украйна, защото там медиите са държавно спонсорирани, а официално подкрепата за Путин е около 75%. Много вероятно е обаче нагласите да са много по-различни, защото руснаците не казват истината по време на подобни социологически допитвания, каза събеседникът. 

Вероятно общественото мнение в Русия ще се промени и то в негативно отношение.  Все повече и повече хора ще започнат да осъзнават, че Русия е в много лошо състояние, но ще отнеме време.

При една инвазия в Украйна би било изключително трудно да се управлява такава огромна държава и да се изхранва населението, така че има огромни рискове за Владимир Путин. Трудностите не произтичат от това той да обяви победа сега, а по-скоро да удържи победата си предвид предстоящите санкции от страна на ЕС и САЩ, които ще бъдат много сериозни.

Путин не се страхува от санкциите, това е пределно ясно. Изглежда не се страхува от никого, предвид неговите изявления. Путин очевидно разчита на държавните резерви, в момента те са около 650 милиарда долара. Но не съм сигурен, че бюрократите и олигарсите в Русия, дори голяма част от антуража на Путин, имат същите нагласи. Но дори да се страхуват от санкциите, не биха могли да кажат нищо по въпроса.

„Русия иска блицкриг, но има вероятност да се получи нещо друго. В момента основното оръжие на Путин е неговата непрeдвидимост”.

Русия разчита да си партнира с Китай, но не съм сигурен, че Китай ще иска да участва във война. Путин може да разчита на дипломатическа подкрепа от Китай, но руският държавен глава е сам в тази ситуация, подчерта събеседникът.

Целият разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.