Работодателската марка вече е в топ три приоритетите и на българските компании

Станимира Ковачева, Employer Branding стратег, във "В развитие", 29.12.2021

15:15 | 29 декември 2021
Обновен: 12:49 | 2 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Има огромен прогрес по отношение на изграждане на работодателската марка в България. Това каза Станимира Ковачева, Employer Branding стратег, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Преди 10 години ние не говорихме за employer branding, за работодателска марка. Ние говорихме за реклама как да привличаме таланти, което е само повърхността на айсберга". 

"Бъдещето на изграждането на работодателска марка е в микробрандирането. Тъй като още сме в нетипична за нормалния живот ситуация, в пандемия, друга тенденция ще бъде насочена към личните нужди на всеки един от служителите и компанията какво би могло да направи по отношение на ментално здраве, по отношение на възможност за повече почивка, разграничаване на работа от свободно време. Тъй като в онлайн пространството това не е лесно. Много компании залагат на такъв тип програми, а нашата работа е впоследствие да комуникираме тези програми".

Когато говорим за еmployer branding става дума за репутацията на дадена компания като работодател, сподели Ковачева. "Изграждането на работодателската марка започва от момента, в който ние научаваме, че дадена компания съществува, минава през всяка една от допирните точки в последствие, наемането на човек за работа и не приключва в момента, в който той си тръгва. Това е новата дефиниция, която повечето от компаниите се опитват да изяснят. Говорим за преживяване от първия момент, докато този човек се пенсионира. Защото дори и да си тръгнем от една компания, ние не преставаме да споделяме своето преживяване". 

"Ние не създаваме този имидж. Той съществува от ден едно и ние можем само да го управляваме и да подпомагаме процеса на комуникация".

През последните години все повече специалисти започнаха да се обучават и да се присъединяват към сектора и да работят в посока изграждане на цялостното преживяване, докато служителят е част от компанията, за да може в последствие тези служители да бъдат посланици на марката, обясни гостенката. 

"Един от основните аспекти през изминалата година, както и от започването на пандемията, беше изместването на служителите от офиса вкъщи. За нас като специалисти беше много трудно да променим подхода, защото живата връзка ни дава възможност да работим, да изградим това цялостно преживяване, за което говорим. Дистанционно това не е лесно. Отне ни време, за да се пренастроят всички системи и процеси. Но това, което е важно, е, че компаниите си дават ясна сметка за нуждата от промяна. Това не е валидно само за България, а за цял свят". 

Работодателската марка (емплойър брандинг) вече е в топ три на приоритетите на компаниите, заяви Ковачева. "Причините са прозаични. Пазарът се промени. Все по-трудно се намират правилните хора за правилната работа, но не само. Ние, като потребители имаме все повече възможности - за дистанционна работа, за работа от вкъщи. Пазарът на кадри се разшири. Голяма част от българските кадри имат възможност да работят за чужди компании. Кадрите в провинцията, които до скоро нямаха възможност да работят без да са физически в София, вече имат възможност да го правят. За всички е ясно, че, за да намерят правилните хора, трябва да се положат повече усилия".

"Има много компании в България, които имат страхотно разработена програма за грижа за служителите, страхотно преживяване, но няма как това да се знае от хората предварително. Нашата работа е да изградим правилната комуникационна стратегия, за да привлечем и правилните хора". 

Важни в този процес са автентичността, адекватните очаквания и правилно подбраните канали, подчерта събеседничката. "Employer branding все повече се превръща в комуникация и съдържание. Правилната история, правилните хора, които да споделят какво им се е случило в техния кариерен път, са много по-мотивиращи, отколкото служебните лица, които представят компанията. Малкият екип за хората е по-важен, отколкото имиджът на компанията като цяло. Това е един от другите трендове, които забелязваме - фокусът е върху микробрандинга".

Научихме се, че трябва да бъдем много адаптивни. Трудно се създава култура дистанционно, липсва личният контакт с хората, категорична бе Ковачева. "Но има възможност това да се случва, когато има изградени ясни процеси и компанията има ясни очаквания от служителите, така че те да могат да се подготвят предварително. Моето виждане е, че в бъдеще ще говорим за хибридна среда". 

"Комуникационните канали при емплойър брандинга остават сравнително същите. Дали интервюто ще бъде лично или записано от платформите, съдържанието остава същото. Важно е служителите да имат платформата да споделят какво и как се случва при тях". 

Как се въвежда един нов служител в компанията в условията на дистанционна работа? Какво е мястото на социалните мрежи и как се използват от работодателите?

Вижте целия коментар във видеото.