В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Български кандидат вече няма шанс да бъде избран за генерален секретар на ООН

Любомир Кючуков, директор на ИИМО, В развитие, 28.09.2016

19:08 | 28 септември 2016
Автор: Investor.bg
Любомир Кючуков, директор на ИИМО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Кючуков, директор на ИИМО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Български кандидат оттук нататък няма шанс да бъде избран за генерален секретар на ООН. До голяма степен успяхме да компроментираме шансовете за поста и на Източна Европа. Това каза директорът на ИИМО Любомир Кючуков в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България се намира в абсурдната ситуация да има две номинации за генерален секретар на ООН. "Самата процедура предполага, че държавите номинират, но не могат да снемат вече номинирана кандидатура. Това може да направи единствено самият кандидат", обясни той. 

Неубедителното представяне на Ирина Бокова се дължи на нееднозначното поведение на българската държава спрямо собствената си кандидатура и сигналите, които се подадоха нееднократно, смята Кючуков. 

"Целият дебат по отношение на българския кандидат за генерален секретар на ООН през последната година беше изцяло доминиран от вътрешната конфронтация в страната. До голяма степен това, което се случи е резултат от дълбокото разделение на българското общество и липсата на единна национална подкрепа", отбеляза директорът на ИИМО. 

Вижте повече във видеото: