В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Костов: Пазарът в България е балансиран и не е надценен

Бизнес имотите, като инвестиция, коментира Явор Костов, мениджър инвестиционни продажби, Forton в предаването „В развитие“, 25.01.2016.

20:30 | 25 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Явор Костов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Явор Костов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдава се вълна от засилен интерес към инвестиции в недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Институционалният капитал изтласква на юг и изток по-малкия капитал и той се насочва към Унгария, Румъния, а вече и в България. Това каза Явор Костов, мениджър инвестиционни продажби, Forton, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Недвижимите имоти са инвестиционен продукт за всеки, като в България доходността им е по-голяма в сравнение с тази в Западна Европа, но и страната ни носи по-голям риск. Офиссекторът в България носи 8% доходност. Доходността при търговските сгради е 9%, а при индустриалните 10-11%. Доходоносността на подобен род активи, но при значително по-нисък риск, в Берлин, Франкфурт, Варшава, Париж и Лондон е 5-7%". 

Инвестициите се увеличават, като вече втора година в България те достигат нива над 200 млн. лв. Това се отразява и на пазара на жилищни имоти, особено в големите градове, като София, Пловдив, Бургас, а очакванията са, че скоро и във Варна ще бъде регистрирано чувствително раздвижване, каза Костов. Не липсват и изненади, като Видин, Плевен и Ловеч, където инвестиционни проекти създават стотици нови работни места.

Очакванията на специалиста са, че през 2016 ще има сделки с добра доходност и в сектора на офис-имотите, защото сегментът е достигнал балансната си точка. 

Българският пазар не е надценен. Той е балансиран и има потенциал за растеж. 

Предстоят още 2-3 години на умерен растеж на пазара на бизнесимоти, като това ще доведе и до ръст при жилищните имоти и пазара на парцели. Това прогнозира Костов, като поясни, че това са тенденции, които се наблюдават и в Румъния и Унгария. Тези пазари, според анализатора, изпреварват българския в своето развитие с 18 до 24 месеца.

Българските и чуждестранните инвеститори в бизнес имоти в България са представени по равно, като брой, каза Костов. Българският инвеститор е склонен на вложения, които носят по-голям риск, но са с по-висока доходност, докато чуждестранните предпочитат по-мащабни, но по-сигурни проекти.

"Пазарът на недвижими имоти е цикличен, но не трябва да забравяме, че в България той е много млад. Ние сме едва в края на първия цикъл. Едва след пет до десет години ще затворим първия цикъл и ще влезем във втория".