Хората в риск от глад в България са скочили с над 5000 за 2021 г.

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 09.11.2021

11:30 | 9 ноември 2021
Обновен: 12:18 | 11 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Около 45 млн. души в 43 страни са в непросредствен риск от глад. За тази притеснителна тенденция алармира ООН. Обикновено, за да се стигне до такава хуманитарна криза, първо има военен конфликт, който реално предизвиква хуманитарната криза. Става дума за държави като Афганистан, Судан, Сомалия, Етиопия. Това заяви Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

“Където има точки на конфликти, там обикновено населението страда не просто от недохранване, а директно от глад. Пандемията от COVID-19 допълнително влоши положението на тези хора.” 

Цанка Миланова сподели информацията от Глобалната мрежа за хранително банкиране, в която членува и Българската хранителна банка. Според данни на глобалната мрежа, приблизително 2 млрд. души в световен мащаб имат нужда от повече храна и изпадат в затруднения да си набавят такава. 

“Данните от ООН показва страни и хора, които не са застрашени от глад, те вече страдат от него. Тези от Глобалната мрежа за хранително банкиране включват и държавите, в които хората са в риск и има шанс това да се предотврати.” 

Миланова разказа за хора, които са търсили помощ от Българската хранителна банка, защото и двамата родители в семейството са загубили своята работа и не могат да посрещнат базисните нужди на домакинството. Обезпокоителните тенденции не са подминали България, казва Миланова, като през 2019 г. Българската хранителна банка системно е обслужвала 8000 души, но през 2020 г. това число е скочило до 13 000 души. 

“Общият брой на хората, които са в риск от глад в България, нараства от 14 000 до близо 18 000 само за една година. Има все повече хора, които споделят нужда от храна и търсят такова решение.” 

Хората, които се нуждаят от храна са на първо място тези в трайна уязвимост. За съжаление, “те стават все по-невидими за обществото,” казва Цанка Миланова. Става дума за хората, които са до някаква степен инвалиди, децата, които са останали без родителски грижи, самотните възрастни хора, които има ниски пенсии и тези, които са останали на улицата без дом. 

“Акцентът се премести изцяло върху хората в активна възраст, които са загубили работата си или тези с тежки хронични заболявания, които не могат да излязат от вкъщи. Но те не са единствените, а децата без родителите, пенсионерите, хората с увреждания и бездомните са уязвими много преди пандемията.” 

Гостът акцентира на това, че ковид кризата бързо е научила институциите да си взаимодействат. През последната година Българската хранителна банка си е взаимодействала с аварийните служби, както и с малки общини, които от години нямат социален патронаж, но е трябвало да реагират адекватно на ситуацията.   

Цанка Миланова призова всички представители на бизнеса, които имат излишък на храна, да се възползват от услугите не Българската хранителна банка, да проявят добра воля и да дарят. Тя гарантира, че храната ще достигне до нуждаещите си е максимално бързо и в добро състояние. 

Целият разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук