Мими Виткова: Ваксините са единственият начин за борба с Covid-19

Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, "Бизнес старт", 28.10.2021

10:52 | 28 октомври 2021
Обновен: 14:56 | 28 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Може би ще се стигне до крайното решение за пълно затваряне, защото бяха пропуснати възможности и времето за решения. Лятото ни даде вакуум, защото на всички беше ясно, че предстои четвърта вълна, в който да се обяснят стъпките, които предстоят и как ще се наложат. Това каза Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според нея ако това време е било използвано, сега „нямаше да виждаме опашки за ваксини, протести на отделните браншове и да има въпроси защо при около 20% имунизации се налагат такива строги изисквания“.

Ако тази мярка беше обяснена по-рано и ако ние като граждани бяхме достатъчно осъзнати, нямаше да се стигне до тази висока смъртност. Решението дали всеки ще се ваксинира е индивидуално, но когато го взема нека всеки помисли, че от другата страна умират хора, а болестта засяга и много млади хора, посочи Виткова.

Според нея другите причини за високата смъртност са закъснялата хоспитализация и неадекватното поведение преди това, недостатъчно добре развития извънболничен сектор, разногласията и неяснотите между медиците. 

„Трудно мога да си обясня, че един медик не е убеден в това, което е учил цял живот – каза Виткова по повод настроенията, в някои лекари насочени срещу ваксинирането. Тя посочи, че медицинската общественост се информира бавно и не съвсем пълноценно за Covid-19.“

Липсата на медици и кадри в много сфери също е друго проблем, който е станал много по-видим по време на пандемията, каза бившият здравен министър. Според нея трябва да се търсят решения на тези проблеми в системата на здравеопазването, защото „ако си играем на политиканстване – системата деградира и това е катастрофа“.

Ако няма обединеност в обществото излизането от пандемията ще е много бавно – ще станем един ендемичен район – без инвестиции, без туризъм.

„Най-вероятно ще се наложи преразглеждане на ваксинните, защото вирусът мутира, но колкото по-малък процент се ваксинират, толкова се дава шанс на заразата да се разпространява“. В тази ситуация не можем да се борим с вируса с нищо друго, освен с ваксините, с цялата им условност. Трябва да се засили контрола при носенето на маски, спазването на ограниченията,  да се засили ваксинацията, подобряване на извънболничния сектор и грижата за болните вкъщи, каза Виткова.

Предложението децата да се тестват с т.нар „близалки“, за да се върнат на училище е разумно, но експертите трябва да кажат каква е ефективността на тези тестове. Съвсем друг въпрос е защо това не беше предложено по-рано, преди началото на учебната година.

Цялото интервю гледайте във видеото.