Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

АИКБ: Сбърканият пазарен модел за тока ще струва 3 млрд. лв. на икономиката

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, "Бизнес старт", 18.10.2021.

11:54 | 18 октомври 2021
Обновен: 13:07 | 21 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Държавата трябва да компенсира засегнатите предприятия и учреждения от високите цени на тока с 75% от надвзетите средства от месец август насам. Предложените до момента мерки от правителството са ограничени и ще се забавят до следващата година, което няма да предотврати фалитите на много компании. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Ситуацията е напълно извън реда и трябва бързи извънредни мерки. При 119 лв/MWH прогнозна цена за този регулаторен период, цените в момента са 446 лв/MWh. За целия октомври цените са три пъти над прогнозите, и четири пъти над цените от миналата година", заяви Велев.

Във вторник ще се проведе среща между президента Румен Радев, индустрията, кметове на общини, синдикати и ръководството на енергетиката, на което трябва да се търси обща национална позиция за срещата на 21 октомври на ЕС за високите цени на електроенергията в Европа, каза Велев.

Според Велев основна причина за повишението е ръстът на цените на природния газ, но и "сбърканият" пазарен модел в електроенергията. Европейската комисия заговори за нов модел на енергийния пазар на едро, напомни той.

"Става дума за нов модел на ценообразуване. При сегашния модел най-високата цена става цена за всички - ако токът на АЕЦ "Козлодуй" има себестойност 55 лв., той също се продава на 446 лв. По този начин от икономиката се изсмуква ликвидност от порядъка на 3 млрд. лв..., което ще доведе до безспорни фалити и катастрофа."

Апелираме за незабавна компенсация на над 600 000 клиенти, които са на свободния пазар - не само бизнеса, но и болници, детски градини, училища. Държавата може да действа бързо, тъй като над 90% от увеличените енергийни сметки са останали в България и натрупаните печалби са в Българския енергиен холдинг, Фонда за сигурност на енергийната система и бюджета, каза Велев.

"Сравнително бързо и лесно средствата могат да бъдат възстановени на институциите и предприятията, от които са иззети. Исканията са да бъдат компенсирани 75% от надвзетите средства от месец август, защото следващите сметки много предприятия няма да могат да ги платят."

Правителството предлага помощ от 50 лв./MWh в бюджета за следващата година, но това е крайно недостатъчно и бавно. Не може и да се говори за подкрепа за отделни предприятия, каза Велев и допълни, че компенсации за всички няма да представлява държавна помощ и няма да нарушава правилата за защита на конкуренцията в ЕС.

Председателят на АИКБ смята, че ситуацията няма да се подобри до март 2022 г.

"Обсъжда се модел за временно преминаване на всички абонати на свободния пазар на доставчик от последна инстанция, чиято цена да се регулира от КЕВР; НЕК като доставчик да купи енергия на себестойност плюс нормална рентабилност 10% - тогава цената би се формирала при НЕК от порядъка на 130 лв. - 140 лв. и да стигне до абонатите на ниво от 150 лв. - 160 лв." 

Докато това стане и са валидни договорите по пазара "Ден напред", предприятията трябва да бъдат компенсирани, настоя Велев.

Протестът във вторник се организира от четири работодателски организации и двата синдиката - АИКБ, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Съюзът за стопански инициативи, КНСБ и КТ "Подкрепа". Конфедерацията на туристическата индустрия също се е включила в организацията на протеста, каза Велев, както и над 50 браншови организации.

Повече може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.