Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейската прокуратура ще промени правилата на играта срещу корупцията

Димитър Марков от Център за изследване на демокрацията в ефира на предаването „Бизнес старт“, 27.09.2021 г.

12:39 | 27 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Посещението на делегацията от евродепутати и експерти от Европейския парламент в България е било от полза за страната, защото за пореден път ни е било припомнено за съществените проблеми в областта на правосъдието и борбата с корупцията, които все още не са решени. Това заяви Димитър Марков от Център за изследване на демокрацията в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според евродепутата Софи инт Велт проблемите в България са много, но това ще се промени. Гостът допълва, че решимостта се вижда в обществения дебат от парламентарните избори и политическата динамика, която е изплувала на повърхността през последната година. Голяма част от политическите играчи поставят в центъра на вниманието тези проблеми и най-вече го заявяват тези, които искат да управляват България в следващите 4 г.

Друг основен проблем, който отразява евродепутатът Клеър Дейли в България са обществените поръчки, които, противно на очакванията, капсулират пазара ни. По думите на госта, това е проблем, който изисква много работа от компетентните институции. Затова трябва да бъдат санкционирани възползвалите се, както и да се затворят "вратичките в законодателството", за да не се случва повече това. По отношение на корупцията и организираната престъпност - нямаме видимо постигнати резултати. Конкретни сигнали, публично оповестени от медиите, нямат никакво досъдебно производство или години наред нямат развитие.

„Ако прокуратурата няма желание да предприема действие по определен сигнал, няма сила, която да я принуди да работи.“

По думите на госта, очакванията към Европейската прокуратура са големи и ако тя изпълнява правомощията, каквито ЕС и дава, може да се очаква промяна в правилата на играта срещу борбата с корупцията. Европейската прокуратура се е конституирала съвсем скоро и в рамките на следващата година може да се видят първите резултати и производства, които ще засегнат и лица от България.

ЕС подготвя закон подобен на „Магнитски“, който ще работи в посока превенция и паралелно с европейската прокуратура. Причина за закона са изводите от финансовите загуби на ЕС заради лошото управление на средствата от отделни членки. Загубите са твърде много и притеснителни, затова искат да сложат край на този проблем.

 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.