Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Андрей Стойчев: Реалните задължения на Evergrande може да са много по-големи

Андрей Стойчев, изп. директор на RokSure, "Бизнес старт", 23.09.2021 г.

12:51 | 23 септември 2021
Обновен: 13:08 | 23 септември 2021
Автор: Даниел Николов

Инвеститорите започнаха да подлагат под съмнение ситуацията в Китай и данните, които излизат от различните компании, след кризата с китайския имотен гигант Evergrande. Не може да се прогнозира точно какви действия ще предприеме Пекин, но един евентуален фалит може да има оздравяващ ефект за икономиката. Това каза Андрей Стойчев, изп. директор на RokSure, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Анализаторите започнаха да сравняват ситуацията с Lehman Brothers в САЩ, но на пръв поглед мащабите не са същите. Балонът в имотния сектор на китайската икономика е очевиден - тези аларми светват вече няколко пъти и това е най-серозно и бързо развиващият се сектор в страната, отговорен за над 15% от БВП", каза Стойчев.

Все още не се знае дали това е цялата картина и задълженията на компанията не са по-големи, коментира той.

"От години подлагам под съмнение данните от Китай. В много от случаите в последствие сме се уверили, че данните не отговарят 100% на истината. Не е някакъв прецедент, така че се съмнявам за точните суми на дълга. Ясно е, че има огромен дълг, но дали е 300 млрд. или 600 млрд."

"Няма как да сме сигурни до каква степен е големината на този проблем. За китайската икономика, ако наистина са 300 млрд., не е кой знае какъв проблем компанията да бъде оздравена", каза Стойчев, но напомни, че китайското правителство винаги е действало по-различно от Запада и оставянето компанията да фалира може да има оздравяващ ефект за икономиката. 

"Не изключвам и двата варианта. Предстои да видим какви ще бъдат реакциите, но се съмнявам, че мащабите на компанията са толкова големи, че да не може да фалира."

Инвеститорите побързаха да продадат дялове от компании, които пряко или косвено са засегнати от ситуацията. 

"Пострада не само конвенционалният пазар, но и "новите" пазари, особено в крипто сектора, тъй като там има активи които са обезпечени с части от китайски компании, кото могат да бъдат засегнати от Evergrande."

Проблемите не са нерешими и пазарите се стабилизираха след сътресенията в началото на седмицата. "Апетитите към поемане на риск от страна на инвеститорите доста бързо се връщат", каза Стойчев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.