Zoom за първи път отчете тримесечни приходи от 1 млрд. долара

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 31.08.2021 г.

12:22 | 31 август 2021
Обновен: 12:25 | 31 август 2021
Автор: Михаил Митев

Zoom Video Communications за първи път отчете тримесечни приходи от 1 млрд. долара, но сигнализира за по-бързо от очакваното отслабване на търсенето на своята услуга за видео конферентни разговори след бума, записан заради пандемията. Новината доведе до понижение на цената на акциите ѝ с 11%. Това сподели Елена Кирилова, редактор в сайта Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Компанията прогнозира, че приходите ѝ за третото тримесечие ще са между 1,015 млрд. долара и 1,020 млрд. долара, спрямо средна прогноза на анализаторите за 1,013 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv."

По думите на госта, това подсказва за ръст от около 31,2% спрямо година по-рано, докато през 2020 г. растежът беше няколко пъти по-голям, когато кризата с Covid-19 превърна Zoom в нещо обичайно за всеки дом заради насочването към работата и ученето от вкъщи.

Главният финансов директор Кели Стекълбърг коментира: "Очаквахме (забавянето) към края на годината, но то се случи малко по-бързо, отколкото предвиждахме“. 

По думите на госта, тази година Zoom е под натиск, тъй като ваксинациите насърчават училищата отново да отворят врати, а повече компании връщат служителите си в офисите.

"Също конкуренцията от платформи като Webex на Cisco и Teams на Microsoft подкопа усилията за спечелване на по-големи договори с бизнеса."

 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.