Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Страхът да сме извън играта съществува

 гл.ас. д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС в предаването "Бизнес старт", 17.08.2021 г.

11:30 | 17 август 2021
Обновен: 12:51 | 17 август 2021
Автор: Михаил Митев

Терминът FOMO е страхът от пропуснатата възможност и все по-често се коментира от инвестиционната общност. Всичко, което се случва в нашата глава, е изключително сложно и страхът да сме извън играта съществува и е по-скоро композитен между нашите очаквания, поведението на тълпата и поведението на другите като нас, според възрастовата или имотната група (някакъв тип сравними доходи).Това сподели гл.ас. д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

По думите на госта, когато някой вижда около него непрекъснато да се показват данни как са спечелили от Tesla, те започват да мислят, че са глупаци, щом всички други участват в тази игра, а те не. Емоционално са склонни психологически да се замъгли тяхното разбиране за това, което се случва на пазара.

Гостът допълва, че много малко от страхуващите се да не изпуснат възможността не разбират, че до този момент има 1 млрд. автомобила и нямат реална представа какво количество нови автомобили трябва да бъдат произведени, за да бъдат заменени. Затова продължават да купуват Tesla. Въпреки че P/E на Tesla е болно и е много високо.

По думите на госта, Мъск е добър в маркетинга и затова тази акция е изключителна популярна в професионалната и квази професионалната мрежа.

От началото на годината при нея е реализиран спад, но P/E все още е трицифрена сума.

Относно рязкото скачане на акциите на GameStop, по думите на госта, композитно е FOMO ефект, но дали е бил водещ трудно би могло да се определи.

„Допълнително влияние в действията на дребните индивидуални инвеститори, са неограничените възможности на смартфона. Купуват се части от акции, а не цели акции. Процесът на инвестиране се профанизира. Става залог като на футболни мачове с малки пари. Това не е целта на инвестирането. То цели запазване на инвестираната главница. Втората цел е да се получи очаквания доход от този тип финансови инструменти на база на целия исторически път. Бетинг стайл имат бърза печалба, без запазване на главницата. Но в повечето случай ефектът е обратен.“

Има риск в бързото мислене, вместо бавното.

Финансовите пазари са стохастични случайни системи и не могат да бъдат околичествени и не може да не се направят детерминологични прогнози. При прогнозите е необходимо да се използва бавно мислене. При бързо мислене в условия на стохастична среда се губят парите. Рационалните истински инвеститори могат да чакат с месеци преди да влязат на пазара - това е резултат от осмислена система. Тези, които инвестират, за да не са извън играта са и рационални - и 7/8 от тях си губят позициите, допълва гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.