Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Скъпият ток задушава металургията, химическата и циментовата индустрия

Ивайло Найденов, изп. директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), „Бизнес старт“, 06.08.202г.

12:30 | 6 август 2021
Обновен: 16:46 | 6 август 2021
Автор: Михаил Митев

Комбинатът за цветни метали в Пловдив не работи от 3 дни и 1500 души са в принудителен отпуск, а това коства загуби от 200 хил. лв на ден на предприятието. Причината е, че в последните дни цената на електроенергията в България е около 50% по-висока от тази в Германия, който е наш основен експортен пазар, сподели Ивайло Найденов, изп. директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Германската индустрия получава редица отстъпки от цената на електроенергията. Например при производство на цинк 40% от производствените разходи се дължат на цената на електрическата енергия.“

По думите на Ивайло Найденов това е пряк удар по конкурентоспособността на тежката индустрия в България.

"Няма да е пресилено да кажа, че тези цени са пагубни за енергоинтензивната индустрия със съответните последици за българската икономика. В металургията, химическата индустрия и циментовата промишленост електроенергията съставлява между 20 и 55% от производствените разходи."

Заводи в регион Стара Загора от секторите металургия и машиностроене също са ограничили производството си заради поскъпването на електроенергията.

Биха могли да се предвидят принципни компенсации за непреки разходи на въглероден диоксид и това би могло да облекчи ситуацията, допълни госта. Подобна мярка се прилага в 14 страни от Европейския съюз, като последно през тази година са се присъединили Чехия и Румъния към списъка, докато ние все още нямаме тази възможност. Причината за това е, че в 44-то Народно събрание необходимите законодателни промени са минали само на първо четене и въпросът е останал висящ.

Обективните фактори за ситуацията са свързани с пазарната конюнктура -  и при електроенергията, и при природния  газ в цяла Европа от зимните месеци има голямо повишение на цените. По думите на госта това се дължи на възстановяването на производствата, така и на свързаността на пазарите на електроенергия и газ, ниските температури през зимата и високите през лятото, както и превключването на електропроизводства от въглища към газ и от повишаването на самото потребление.

„Обективно в последните няколко дни пазарите в Югоизточна Европа са на много висока позиция . В България от 27 юли насам цената на електроенергията за бизнеса е винаги над 200 лв на мегаватчас. Това е обективният тренд. Допълнително влияние оказва и  пазарното свързване с Гърция. Там има високо потребление поради високите температури. Имаме голям износ от 600 мегавата към Гърция, което се равнява на работата на  един блок на АЕЦ „Козлодуй“ . Към Северна Македония в някой часове достига до 400 мегавата износът. Последните ден и половина заради пожарите в Турция изнасяме и там, защото някои електроцентрали спряха.“

Цените на тока за бизнеса в България са толкова високи, че напоследък постоянно сме втория най-скъп пазар в Европа. По думите на госта създаденият дефицит на пазара и недостатъчното предлагане е изстреляло цените нагоре. Екстремните цени достигат 330 лв на мегаватчас и това е най-високата стойност досега в историята на борсата ни, по думите на Найденов.

ТЕЦ "Марица Изток 2" можеше да бъде включена по-бързо и затова федерацията изпрати позиции до служебния премиер, до министъра на енергетиката и до председателя на КЕВР, добави Найденов. За да не се допускат такива ситуации в бъдеще, производителите на елоктроенергия, особено държавните, трябва да бъдат проактивни, както и да се ускори свързването на българския с румънския енергиен пазар. 

 

Вижте повече във видеото за ролята на цената на електроенергията за конкурентоспособноста на индустрията, включително за ролята на Марица Изток 2 за балансиране на пазара, за сегмента "Ден напред" на енергийната борса, свързването с румънския пазар и др. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.