Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Румен Драганов: Хотелиерите в България преоткриха българския турист

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, „Бизнес старт“, 20.07.2021

11:35 | 20 юли 2021
Обновен: 11:36 | 20 юли 2021
Автор: Александра Попова

В тази ситуация на пандемия туристическите предприятия трябва да избират своята политика. Много експерти казаха, че туристическият сектор трябва да се преориентира към българския пазар, който отбеляза голям ръст. Навсякъде се чува твърдението, че българите преоткриха Черно море – по-вярно е да се каже, че хотелиерите преоткриха българските туристи. Онези туристически предприятия, които се ориентираха към българския пазар, в момента са изключително печеливши. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„Много е голяма заетостта през уикенда на българското Черноморие. Има български хотели, които предлагат и допълнителни услуги като спа услуги или имат басейни. Градове като Банско или Велинград също са заети през лятото".

„През уикенда имаме 240 000 пътувания, които ще достигнат до 280 000 в началото на август – това са българи, живеещи в България. Тук може да добавим и туристи от Румъния и Чехия. Голямото предимство на страната ни е, че България се запази като зелена територия“, добави още Румен Драганов, визирайки епидемиологичната обстановка у нас, свързана с коронавируса. 

Гостът е на мнение, че устойчивият туризъм като къщите за гости, семейните и малките хотели, трябва да бъде подпомогнат.

В България бяха въведени нови ограничения зa гражданите на Великобритания, които са в червената зона, които доведоха до анулиране на резервации по Южното Черноморие. Първият чартърен полет, който се очакваше да тръгне от Великобритания към страната ни, е отменен.

От думите на госта стана ясно, че само за първата седмица ще загубим около 14 000 пристигания от британските туристи.

"Решението на Кунчев е правилно от гледна точка на това, че е по-важно да запазим България като зелена зона, тъй като ако вкараме Делта варианта на българското Черноморие, това означава, че веднага ще трябва да отпишем други дестинации и щетата ще бъде по-голяма“.

През 2019 г. сме имали около 97 000 англичани само за месец август. Миналата година сме имали 13 000. Туризмът ще се движи в рамките на 60-70% заетост в сравнение на 2019 г., каза Драганов. 

„Сезонът протича по време на пандемията. Туристическите предприятия трябва да се нагласят според ситуацията, независимо дали са свързани с хотелиерство, ресторантьорство или са превозвачи. В тези условия имаме фирми, които определено показаха устойчивост тази и миналата година“.

„Ние въведохме едно ново понятие, което се нарича индустриализиран и дисперсен туризъм. Индустриализираният туризъм са фирмите, които се занимават с туризъм на индустриализиран принцип – там самият пакет се продава от туристически агент в дестинацията, в която е туристът. Осигурява се билет до дестинацията, превоз до хотела и след това връщане", обясни гостът.

Това се нарича чартърна верига, която може да бъде прекъсната от мерките, взети от националния здравен инспектор. Силно нарушена е сигурността на индустриалния туризъм – няма никоя фирма да започне чартърни полети при положение, че някой може да прекрати процеса. При дисперсния туризъм няма значение от дестинацията - туристите сами планират почивката си, добави още Румен Драганов. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.