Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Образованието и данъчната политика са сред основните предизвикателства пред бизнеса в страната

Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" и Automotive Cluster Bulgaria, "Бизнес старт", 13.07.2021

12:01 | 13 юли 2021
Обновен: 12:16 | 13 юли 2021
Автор: Александра Попова

Качеството на образованието продължава да бъде основна тема пред бизнеса, както и данъчната политика. Друг важен въпрос е какви са плановете с въвеждането на еврото, което касае инвеститорите. Трябва да продължим да имаме добър инвестиционен климат, тъй като ние сме в пряка конкуренция със съседните държави и трябва да запазим това конкурентно предимство. Това заяви Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" и Automotive Cluster Bulgaria, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Михайлов.

"Има някои технологични посоки – говори се повече за биотехнологии. Един от приоритетите е космическата роля на България. Ние в Automotive Cluster Bulgaria имаме проект за Automotive и Aerospace център, като вече сме започнали този процес и се надяваме да го приключим успешно. Имаме дискусии с София Тех Парк. Проектът ще представлява събирателно място на компаниите от Automotive и Aerospace, (...) тъй като изискванията на автомобилните компании по тестването на автомобили и прототипи са много специфични.

Гостът коментира темата с предложеното от партията на Слави Трифонов правителство и неговите приоритети.

„В него има хора, които са експерти, и се надявам, че ще могат да продължат действията на служебното правителство – има инерция, която успя да се натрупа в държавната машина. Виждаме успешни инвестиции и добри заявки, така че се надяваме да се получи приемственост“.

Сред приоритетите в очите на бизнеса също са дострояване и концесиониране на магистралите, както и прозрачност в обществените поръчки, ускоряване на работата по интерконектора с Гърция и предложението за министър, който да отговаря за ромските въпроси.

„Това са важни приоритети за бизнеса и нормалната му дейност. Въпросите с обществените поръчки трябва да залегнат в базовата политика – там не трябва да има изненади. По отношение на магистралите инфраструктурата е важна за икономическото развитие, за да може Северна и Южна България да бъдат еднакво развити“.

Гостът е на мнение, че енергийната свързаност и независимост са базов приоритет. Бизнесът има нужда от този евтин ресурс, защото за инвеститорите е особено важно проектът с интерконектора с Гърция да продължи по начина, по който е започнал.

В Automotive имаме успешни примери за интеграцията на ромите, което показва, че тази тема също е важна. Сред предизвикателствата е темата за типа производство или доколко българските служители са подготвени за високо технологични производства. Това води към въпроса как се интегрират ромите в тези заводи – засега успешно. Говорим за производства, които са по-малко автоматизирани и с по-голяма степен на ръчен труд, поясни Иван Михайлов.

В събота България подписа меморандум с немската компания Next.e.Go за производството на електромобили у нас.

„Министър Кирил Петков каза, че подготовката на проекта е отнела 5 седмици  Станахме свидетели на доста бърз процес, когато става въпрос за държавна политика. Заводът ще бъде в Ловеч - това е оценка на инвеститора на база готова инфраструктура, възможности за завода, като предстои да се инвестира още".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.