Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Български деца ще задават въпроси на астронавти на орбиталната станция

Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, "Бизнес старт", 12.07.2021 г.

11:42 | 12 юли 2021
Обновен: 11:56 | 12 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Има голям интерес сред децата и родителите в България за възможностите за професионално развитие в космическите индустрии. Ако страната стане пълноправен член на Европейската космическа агенция (ESA) това ще даде тласък на космическата програма и ще увеличи шансовете на българските деца да участват в изучаването на космоса. Това заяви Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Space Academy ще даде шанс на българските деца да осъществят пряка връзка с астронавтите на Международната космическа станция (МКС) и да им зададат различни въпроси, разказа Димитров. Това ще се случи на 26 юли, като събитието е заедно с Българския атлантически клуб.

„Искаме да вдъхновим младото поколение и да излязат смели инженери и астронавти. Космическата програма на България, ако можем да я наречем така, е по-скоро в застой. Тя зависи от малки компании и образователни институции, но има потенциал. Тази връзка с МКС, макар и за 20 минути, ще доближат България да стане пълноправен член на ESA, а тогава ще се отворят още по-широко вратите за по-добро бъдещо партньорство“, каза Димитров.

Видеовъпросите на децата вече са записани и са изпратени на НАСА, където ще се случи допълнителна селекция измежду 30-те предадени послания. 

Това е честа практика в САЩ, но е уникална за България, каза Димитров. „В случая връзката ще бъде с американски и европейски астронавти – децата питат за тяхната мисия, за безтегловността, скоростта на ракетите, как се ходи до тоалетната.“

Летният лагер на Space Academy в Трявна ще предложи много разнообразни дейности, разказа той. Ще има занимания за устройството на Слънчевата система, видовете звезди и планети, уроци по ракетомоделизъм, за пътешествия до Марс и как да се опази Земята, наблюдения с телескоп и посещение на планетариума в Габрово.

„Проектите, до които България ще има достъп, ако стане пълноправен член на ESA, ще са с по-голямо финансиране и по-сериозни. Space Academy работи за подготовка за курсове за тренировки на деца за астронавти – децата да знаят какво ги очаква, ако искат да станат астронавти. С членството България ще има право да подава кандидатури за астронавти и ще има по-големи шансове това да се случи“, каза Димитров.

Освен децата, самите родители в България вече са заинтересовани от сферата и виждат потенциал в тези професии.

„В България, а и в световен мащаб, се наблюдава завръщане към точните науки. Това са науките, които бутат човешкия прогрес към космоса.“ 

Успехите на програми като тези на Virgin Galactic, Blue Origin и SpaceX се дължи на много труд и визия за бъдещето. Без значение кой е първи в космоса подобни компании поставят основите на бъдещите космически индустрии, каза Димитров.

Повече за полета на Ричард Брансън, космическата надпревара и бъдещето на туризма в орбита, програмите на Space Academy може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.