Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Приходите на външните търговци в Amazon задминават тези на компанията на Prime Day

Преди Amazon е характеризирала събитието като „най-големия ден в историята си"

12:34 | 24 юни 2021
Обновен: 12:38 | 24 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Amazon обяви резултатите от своя Prime Day, който завърши във вторник, а компанията подчерта как събитието е подкрепило външните търговци, с които тя работи, коментира Елена Кирилова от Investor.bg в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

За втора година Amazon разкрива, че приходите от продажби на търговците в рамките на Prime Day са нараснали повече от нейния собствен ритейл бизнес. Търговците са генерирали 1,9 млрд. долара от промоции преди Prime Day, които са дали на купувачите намаление от 10 долара, ако се насочат към някой малък бизнес, твърди компанията.

Но публичността около резултатите на Prime Day беше значително по-малка в сравнение с минали години. Лисваха гръмки изказвания за продажбите, каквито обичайно сме свикнали да чуваме.

Преди Amazon е характеризирала събитието като „най-големия ден в историята си“ или „най-голямото събитие за пазаруване в историята на Amazon”. Този език определено липсва за тазгодишните резултати. Вместо това компанията отбеляза, че Prime Day е имал „двата си най-големи дни“ за търговците.

Amazon никога не разкрива общите приходи от продажби на Prime Day, но миналата година направи неочаквана стъпка, като разкри, че търговците трети страни са генерирали 3,5 млрд. долара по време на събитието. Този показател също липсва от резултатите през 2021 г.

Кирилова коментира и новината, че главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че ще листне на борсата космическото интернет начинание на SpaceX – Starlink, когато паричният му поток стане по-прогнозируем. 

„Излизането на борсата по-рано ще бъде твърде болезнено“, посочи Мъск в туит. „Ще направя всичко, за да дам на дългосрочните акционери предимство“.