Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Протекционизмът изглежда без алтернатива

Доц. Георги Чанков в Бизнес старт, 05.09.2016

09:54 | 5 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Доц. Георги Чанков от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Георги Чанков от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кризата, която започна 2008 година и която все още не е преодоляна, показа най-ниската точка на неспособността на лидерите да управляват икономиките. Това каза доц. Георги Чанков от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Той коментира икономическите аспекти на срещата Г-20, която се провежда в Китай.

От тук нататък тенденцията е нагоре – лидерите ще увеличават своя контрол върху икономиките, защото кризата показа едно нещо, каза Чанков. „Тя бе предизвикана от твърде свободното движение на капитал през границите“.

Свободата се превърна в свободия и последиците още не могат да бъдат преодолени“.

По думите на Чанков няма начин да не се сложи някакъв ред, защото твърдото убеждение, че свободното движение на производствени фактори произвежда само блага вече е подложено на съмнение и все по-малко страни вярват в това.

„За 2015 година от 10-те най-големи банки в света четири са китайски, те заемат първите 4 места и четирите са държавни“.

Протекционизмът изглежда без алтернатива, ако трябва да се преодолява кризата и очевидно се залагат основите на нов икономически ред, подчерта Чанков.

„До пълно затваряне няма да се стигне, но държавите с по-големи ресурси ще управляват по-внимателно търговските потоци“.

Логиката изисква ролята на Г-20 да расте, каза още експертът. „Групата Г-20 може да стане институционална опора на новия световен икономически ред“.

Вижте целия коментар: