Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Преобладава неинформираният избор на студентите

Томчо Томов в Бизнес старт, 05.09.2016

08:55 | 5 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Томчо Томов, Българска стопанска камара Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Томчо Томов, Българска стопанска камара Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Както бизнесът работи в конкуренция, така и висшето образование в момента е в много силен конкурентен натиск, както на университетите в чужбина, така и вътре в страната. Това ще катализира много процеси. Това каза Томчо Томов от Българска стопанска камара (БСК) в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Добре е да има приоритетни направления във висшето образование и не става дума за подценяване на специалности, а за факта, че има дефицити на кадри и са нужни комплексни мерки. Първата опасност е всички направления да станат приоритетни. 

"Много добре е известно, че дефицитите са в определени области - математика, наука, технологии, инженерните специалности. В тези направления трябва да се предприемат мерки, както със завишаване на субсидиите, така и с насочване към избора на тези специалности. Трябва да се подпомага и реализацията. Има данни, че в химическите технологии, металургията, машиностроенето, над половината от завършилите млади хора избягват да се насочват към тези специалности". 

По думите на Томов изследване на БСК сочи, че жизненият цикъл на едно обучение за придобиване на квалификация е от 5 до 8 години. "Ако не успееш да се преквалифицираш, ти изпадаш от пазара на труда".

"Университетите стоят в страни от ученето през целия живот и това се дължи на системата на финансиране. На държавно ниво формалното и продължаващото образование са разделени. Това трябва да се преразгледа. Университетите са мястото, където може да предложи актуализацията на знания".

Вижте целия коментар: