Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Служебният кабинет трябва да помисли за мерки при евентуална трета вълна

Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, "Бизнес старт", 16.06.2021

12:15 | 16 юни 2021
Обновен: 12:20 | 16 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Служебното правителство е временно, но необходимост от мерки може да възникне на по-късен етап. Не е известно дали се работи по евентуални планове за нови мерки, които да бъдат използвани при евентуална трета вълна на пандемията в България. Това беше един от основните уроци, които трябваше да научим от миналата година, когато пандемията ни хвана неподготвени през пролетта и още един път ни хвана неподготвени през есента. Това каза Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попйорданова.

„Тази година вероятността да се повтори всичко това не е малка. За мен е логично това правителство поне да започне тази работа, така че да се подобри тази функционалност на здравната система и да се реорганизира, така че да спомогне по-спокойната й работа. Съответно да се помисли и за евентуални бъдещи социални и икономически мерки, които могат да се използват в случай на трета вълна“, допълни той.

Служебното правителство работи върху намаляване на корупцията, по-добро изразходване на публичните средства, повишаване на квалификацията на работещите и др. Тази им дейност гостът отчита като положителна, но от друга страна твърде големият фокус върху тези теми води до загърбване на други належащи проблеми и мерки, като например плана за възстановяване.

Според Калоян Стайков технически е възможно служебният кабинет да внесе плана за възстановяване, друг обаче е въпросът дали то ще успее да отговори на всички забележки на Европейската комисия.

„Остава отворен въпроса до колко Европейската комисия е склонна да разговаря за такива дългосрочни реформи със служебното правителство. Дори да не е така, самото правителство може да внесе плана и новосформираното да продължи този преговорен процес, за да може до есента да е постигнато някакво съгласие и парите да постъпят до края на годината“, каза още той.

Калоян Стайков коментира още инфлацията и това как според него ще повлияе на икономиката.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.