Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Визитата на Байдън - първи ясен ориентир за отношенията ЕС - САЩ

Христо Панчугов, политолог, „Бизнес старт“, 10.06.2021 г.

11:50 | 10 юни 2021
Обновен: 08:11 | 11 юни 2021
Автор: Катерина Хапсали

Байдън трябва да върне международната роля на САЩ. Тази категорична заявка е сред мисиите на първата му европейска обиколка, заяви политологът Христо Панчугов в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Политологът също побърза да уточни, че САЩ не търсят конфликт с Русия, но ще отговарят по твърд и категоричен начин всеки пък, когато има нарушаване на човешките права.

Първата 8-дневна европейска обиколка на Байдън вече стартира от Великобритания.

Очакванията са рандевуто с Борис Джонсън да има дълго обсъждани последствия предвид ситуацията, в която светът се намира. Сравненията с някогашната среща между Чърчил и Рузвелт не са случайни, коментира Панчугов. Тогава, по времето на Рузвелт, на дневен ред е било следвоенното възстановяване, а сега сме в ситуация на един пост-Ковид свят.

Препятствията и предизвикателствата са налице.

Визитата на Байдън тепърва предстои да бъде коментирана, смята политилогът.

„Това посещение е първият ясен ориентир какви ще бъдат отношенията между ЕС и САЩ“.

На дневен ред се очаква да бъдат също ваксините в контекста на пост-пандемичната икономика.

Предстои да видим какви ще бъдат и реакциите спрямо Китай, както и интерпретациите на тема сигурност на Европейския съюз.

Сигурността на ЕС е един от акцентите, които ще определят 2021-а. Все още има пробойни, които не са подсигурени и утре на срещата на Г-7 във Великобритания това ще е един от фокусите на разговора.

ЕС акцентира все повече върху изграждането на собствен капацитет за сигурност, но очевидно Байдън иска да препотвърди ангажиментите, които САЩ имат към сигурността ни посредством НАТО, обясни Панчугов.

Това е добре, тъй като европейската сигурност е уязвима. Балансът с НАТО е сложен, а Байдън ще трябва да възстанови световната роля на САЩ и да заеме изгубените по времето на Тръмп позиции.

В крайна сметка според госта основната роля на Байдън в момента е да върне институционалността в САЩ – не личностния подход в политиката, който бе запазена марка на Тръмп, а делегирането на отговорност.

От голяма важност е именно фактът, че Байдън възстановява рутината в американската политика.

Връщайки се отново към традиционно инфарктните отношения с Русия, политологът подчерта, че срещата между Байдън и Путин ще е за изчистване на позициите – реално без истински задълбочен диалог, но пък едно добро начало.

По време на гостуването на Панчугов стана въпрос и за това колко ще спечели ЕС от въвеждането на минимален корпоративен данък. Според госта не се очаква този данък да има драстични последствия върху европейските компании и тези, които оперират тук. Панчугов не очаква нито тежка съпротива, нито реални промени в икономическата картина в следствие на данъка.

В разговора беше засегната и темата за посещението на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши. България беше една от малкото страни с върнати предложения за кадри в Европейската прокуратура. Визитата на Кьовеши в този аспект е знакова, смята Панчугов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.