Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

5G: Технологиите пак изпреварват изследванията за влиянието им върху човека

Проф. Мишел Израел, Национален център за обществено здраве и анализи, "Бизнес старт", 07.06.2021г.

12:30 | 7 юни 2021
Обновен: 17:53 | 7 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Технологиите принципно трябва да вървят напред, но 5G се развива прекалено бързо и изпреварва научните изследвания за влиянието върху здравето. Инженерите в областта на телекомуникацията са изпреварили лекарите и биофизиците.Това заяви проф. Мишел Израел от Национален център за обществено здраве и анализи в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Преди дни бяха представени резултатите от изследванията на института „Рамазини“ в Болоня и на университета в Гент /Белгия/ за въздействието на 5G мрежите върху човешкото здраве и околната среда.

„Изследвания на университета в Гент (Белгия) показват, че би могло 5G мрежата да има влияние върху насекомите, в частност пчелите, но пак няма окончателен резултат. Няма сериозни доказателства за това, че има промени в поведението на пчелите, в жизнените им функции. Резултатът засега е отрицателен, което не означава, че трябва да прекратим изследванията. Проблемът е, че не се дават средства за подобни изследвания. Учените в тази област не работят заедно, напротив – конфронтират се“.

„Науката винаги се съмнява в нещо - затова тя е наука!“ 

„Работата ѝ е да провери това, в което се съмнява“, коментира още гостът. „Считаме, че има нужда от още изследвания на дълготрайния резултат от нетермичните ефекти, защото основното схващане за въздействието върху здравето на човека е свързано с топлинния ефект на тези 5G вълни.“

Според ICNIRP, международна организация за защита от нейонизиращи лъчения и основна организация, определяща нормите в Европа и в света, част от изследванията не са достатъчно добре мотивирани като методология, статистика, обработка на резултати, тоест: не е спазен изцяло научният протокол. Част от тези изследвания на Института "Рамазини" следва да бъдат повторени от друга независима лаборатория.

"Продължителното облъчване, от което всъщност се жалва населението, е много слабо проучено. Съществуват експерименти в тази област, които показват, че може да очакваме ефект, свързан с вероятността за възникване на рак при животните, но и в този аспект не всичко е изчистено."

Проф. Израел обясни, че специално 5G сигналът попада върху човека много слаб, не какъвто е от базовите станции Той се появява в мига, в който трябва да свършим конкретна задача и е с по-малка мощност, отколкото получаваме от един рутер, например.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.