Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Евроскептицизмът ще властва над новите политически лидери в Европа

Политологът Христо Панчугов в Бизнес старт, 31.08.2016

10:58 | 31 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Политологът Христо Панчугов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Политологът Христо Панчугов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вратата на популистките движения в Европа е вече отворена. По-страшното е, че без значение дали ще имат политическа власт, те все пак създават обществени нагласи, които подриват устоите на ЕС и на начина, по който се прави европейска политика. Това каза политологът Христо Панчугов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му това би било позитивно само доколкото има осмисляне от страна на европейските лидери и заемане на ясни политически позиции. "Ако Европа не намери сили в себе си да се промени, тази тенденция на националистически движения и евроскептицизъм може да доведе до много тежки последици за европейската интеграция", подчерта политологът. 

Според него основният и най-голям проблем продължава да е миграцията. "Вече повече от година няма почти никакъв напредък при решаването на проблема с бежанците и това ще бъде използвано все повече като отправна точка от различни евроскептици", обясни Панчугов. По думите му проблемът ще се задълбочи след ултиматумите, които турският президент Ердоган постави преди седмица. 

"Предстоят и големите теми, свързани с Brexit. Вътре в самото британско правителство има изключително тежко разделение между вътрешното министерство, което е силно съсредоточено върху проблемите с миграцията и нейното ограничаване, и външното министерство, което се опитва да договори най-добрата сделка за оставане в европейската икономическа зона. Как ще бъде разрешен този дебат в самата Великобритания все още е неясно. Прави впечатление и предпазливото отношение на европейските политици по въпроса за Brexit", коментира още политологът. 

Целия разговор може да видите във видеото: