Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кои са основните моменти от преговорите за ТПТИ?

Петър Ганев от Института за пазарна икономика в Бизнес старт, 31.08.2016

10:15 | 31 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Икономистът от ИПИ Петър Ганев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Икономистът от ИПИ Петър Ганев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Водещи в момента за TTIP са не политическите изказвания от страна на кандидатите за президент на САЩ, а техническите разговори, които се водят на експертно ниво и са много детайлни. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му има три важни момента при преговорите за TTIP. "Споразумението с Канада е факт, но трябва да се ратифицира. Ако някой парламент в Европа гласува против него, това може да е сериозен подводен камък за споразумението със САЩ", обясни той. 

На второ място икономистът засегна Транстихоокеанското партньорство. "То е много по-тежко от това между Европа и САЩ. Ако се случи, Европа ще бъде в малко по-трудна позиция, защото двете големи сили извън нея вече са подписали споразумение, а тя не е взела решение." По думите му третият фактор са изборите в САЩ и как се развива Brexit.

Според Ганев при преговорите България трябва да отстоява индустриите си, които могат да спечелят. По думите му САЩ са сериозен пазар за България и нейната позиция като малка и отворена икономика трябва да е за сключване на споразумението, защото ще бъдат насърчени инвестициите

Целия разговор може да видите във видеото: