Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ТПТИ ще бъде факт през 2019-2020

Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП в Бизнес старт, 31.08.2016

09:15 | 31 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще се сключи в рамките на 2019-2020, независимо какви са реакциите, защото ще бъде решавано на политическо ниво. Това каза Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско-икономически съвет към БТПП в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му във връзка с ГМО храните България трябва да е изключително предпазлива и да защитава селскостопанската си индустрия, особено от гл.т. на факта, че бъдещето е на биохраните и страната има голяма възможност да бъде лидер в това отношение. 

"Много важна е защитата на инвестициите и специално на съдебните процедури, защото една крупна корпорация много лесно може да подреди списък с длъжници и при мощната съдебна система на САЩ ще играят корпоративните интереси, а не правителствените", допълни експертът.

По думите му резервите и на двамата кандидати за президент на САЩ относно споразумението се дължат на потенциалния натиск върху пазара на труда и неяснотата около движението на свободните товари

Вижте целия разговор във видеото: