Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Намаляват или растат задълженията ни?

Председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова в "Бизнес старт", 31.08.2016

08:14 | 31 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на задълженията на домакинствата. През първото полугодие на тази година средното задължение е нараснало от 775 лв. на 1104 лв. Това каза председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria

Миткова обясни, че това се дължи на раздвижването при кредитирането и факта, че повече хора са склонни да взимат кредити. Тя посочи още, че задлъжнялостта на бизнеса остава голяма. "Събираемостта нараства и се връща на едни по-нормални и високи нива отпреди кризата, защото повече хора имат възможност да си плащат задълженията", допълни експертът.

Миткова коментира и дебата за начина на събиране на малките задължения. "Аз съм много спокойна по отношение на нашия бизнес, защото в световен мащаб е доказано, че няма по-бърз и по-евтин начин за събиране на задълженията освен чрез колекторски фирми", каза тя. Според нея предложението на частните съдебни изпълнители може да доведе до конфликт на интереси. "Трябва да се запитаме възможно и правилно ли е един орган да правораздава и след това да изпълнява решенията си."

Във връзка със сивата икономика в сектора Миткова посочи, че трябва да бъдат зададени ясни критерии и регламент кой може да се занимава с такава дейност и по какъв начин може да се прави връзка с клиентите и да се изисква плащане. 

Вижте целия разговор във видеото: