Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пандемията насърчи силно резултатите на Alphabet и Microsoft

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 28.04.2021

13:28 | 28 април 2021
Обновен: 13:28 | 28 април 2021
Автор: Александра Попова

Американските технологични корпорации Alphabet и Microsoft ще се възползват и през 2021 г. от технологичния отскок, който обществото преживява в резултат на пандемията на коронавируса. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Резултатите на Google, показващи отскок в продажбите на реклами, свързани с пътувания и търговия на дребно, предложиха добър преглед на онлайн разходите в постпандемичния свят: бизнесът стимулира дигиталния маркетинг, за да привлече обществото, желаещо да възобнови нещото, наподобяващо нормалния стар живот".

От думите на главния редактор стана ясно, че в сравнение със същото тримесечие на миналата година, когато Съединените щати току-що бяха засегнати от пандемията, продажбите на Alphabet са нараснали с 34% до 55,3 млрд. долара между януари и март. 

"Чистата печалба на холдинга нараства до 17,9 млрд. долара, или 26,29 долара за акция спрямо 6,8 млрд. долара, или 9,87 долара за акция година по-рано", допълни още Бойчо Попов.

"Ограниченията на Covid-19 ограничават пътуванията и излизанията до физически магазини, две ключови области в бизнеса с търсене на Google. Акциите на Alphabet обаче поскъпват с повече от 30% тази година поради оптимизма, че ваксинациите в САЩ ще съживяват тези дейности". 

"Компанията също така напредва в електронната търговия, но все още изостава от конкурента Amazon.com Inc.", каза гостът. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg