Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Затишието на стоковите пазари ще продължи

Димитър Шуйцов в Бизнес старт, 24.08.2016

10:27 | 24 август 2016
Автор: Кирил Петков
Димитър Шуйцов,  дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Затишието, в което сме на стоковите пазари, вероятно ще продължи до средата на следващата година. Това каза Димитър Шуйцов, финансов анализатор, BenchMark Finance, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Всички погледи са вперени в Джанет Йелън, но дори нормализацията на лихвения цикъл да продължи, все още е рано да се очакват ефекти, защото дори и да се стигне до повишаване на лихвите в САЩ, това е прекалено начална фаза и едва ли ще се отрази на стоковите пазари“.

Определено ОПЕК не е структурата, която беше и по-малките членове не се вслушват в съветите, каза Шуйцов. "Причината е, че се появиха допълнителен брой играчи, които изместват пазарен дял. Това поставя под заплаха бъдещето на ОПЕК, като фактор който да диктува настроенията на пазара":

"Това ще се види на срещата през септември, на която ще участва дори Русия. Всички очакват да се вземе решение, нов най-добрия случай ще се стигне до замразяване, което ще бъде временно решение и прах в очите на пазарните участници".

Какво е влиянието на монетарния климат на ниски лихви върху стоковите пазари? Как ще се развива Китай, като фактор в петролното уравнение? Устойчива ли е корелацията между цените на петрола и долара?

Вижте целия коментар: