Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Левите идеи в Латинска Америка са в своя залез

Проф. Лазар Копринаров, посланик на България във Венецуела от 2001 до 2006, Бизнес старт, 23.08.2016

10:12 | 23 август 2016
Автор: Investor.bg
проф. Лазар Копринаров, посланик на България във Венецуела от 2001 до 2006. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
проф. Лазар Копринаров, посланик на България във Венецуела от 2001 до 2006. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общото за целия регион на Латинска Америка е отливът на лявата вълна. Ако се приключи на 27 август с отстраняването на Дилма Русеф като президент на Бразилия, можем да смятаме, че лявата вълна вече я няма в Латинска Америка. Това каза проф. Лазар Копринаров, посланик на България във Венецуела от 2001 до 2006, в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му допреди няколко години 1/3 от територията на този мащабен регион с влияние в света се е управлявал от леви президенти. Миналата година Аржентина започна със смяната на своя президент Кристина Киршнер, отбеляза той. Почти по същото време във Венецуела опозицията спечели 2/3 от местата в парламента, а президентът в Боливия загуби референдума, чрез който иска промяна в конституцията, която да не го ограничава в преизбиране. "Това, което се случва в Латинска Америка е край на един политически, в някаква степен и икономически цикъл, и смяната му с нещо ново", отбеляза проф. Копринаров.

Той коментира още възможността за избухването на по-сериозни конфликти в някоя от държавите в Латинска Америка. Неговите най-големи притеснения за подобни събития са свързани с Венецуела. Който и да управлява оттук насетне в тези ключови за Латинска Америка държави, ще бъде изправен преди редица трудности, тъй като трябва да съчетава няколко приоритета в политически и икономически план, смята още бившият посланик на България във Венецуела. 

Вижте повече във видеото: