Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Американските технологични компании планират връщане на служителите в офисите през есента

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, Бизнес старт, 02.04.2021

12:10 | 2 април 2021
Автор: Радостина Ивчева

Американският технологичен концерн Amazon.com очаква повечето от служителите си в САЩ да се върнат в офисите до началото на есента. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Тъй като ваксините стават широко достъпни в САЩ, от компанията очакват през следващите няколко месеца повече хора да започнат да влизат в офисите, гласи бележка до служителите, публикувана по-късно във фирмен блог. Работниците в някои европейски страни могат да се върнат по-късно зараду пречките при разпространението на ваксини", обясни Попов. 

"Amazon е вторият по големина работодател в частния сектор в САЩ след Walmart Inc. и най-големият работодател в родния си град Сиатъл. Повечето от офис служителите на компанията работят от вкъщи от началото на пандемията, но служителите от складовете и шофьорите от сектора за доставки са счетени за основни работници и останаха на работните места".

Главният редактор на Investor.bg компентира и плановете на други компании като International Business Machines и Google на Alphabet Inc. за връщане на служителите им към офисите. 

"От скорошен доклад на Zoom Video Communications Inc. стана ясно, че около 65% от анкетираните американски компании заявяват, че обмислят гъвкав модел на дистанционна работа“.

"Това е пореден знак, че технологичната индустрия се опитва да се върне на работното място след повече от година отдалечена работа по време на пандемията", заяви Попов. 

По думите на госта проучване, проведено от Slack в края на миналата година сред 9000 служители, е установило, че 20% от тях иска да работят от дистанция, 17% - от офис, а 63% предпочитат хибриден вариант.

Бойчо Попов коментира и плановете на Джеси Кон, ръководител на инвестиционното поделение на Elliot Associates за САЩ, да подаде оставка като член на борда на директорите на Twitter Inc.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg