Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Robinhood може да пожъне успех с IPO-то си въпреки бурята с GameStop

Йонко Чуклев, финансов анализатор, Бизнес старт, 25.03.2021

12:10 | 25 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Robinhood има големи шансове да постигне успех в предстоящото си IPO по две причини, които не са свързани с компанията. Първо, 2021 г. се очертава като годината на финтех IPO-тата и на следващо място трябва да сме наясно, че в момента на пазара всичко е хит. Това заяви финансовият анализатор Йонко Чуклев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„През 2021 г. Robinhood преживя един PR кошмар най-вече покрай сагата с Gamestop“, обясни гостът.  

„Също така, когато подаде документите си за IPO, компанията го направи и по много потаен начин. Това говори, че не са изяснили ключови неща и сега публиката не знае доста важни детайли, включително формата на  IPO-то. Знае се единствено, че борсата е Nasdaq, няма индикативна дата, няма цифри за оценката на компанията, но те постепенно ще бъдат дадени в идните месеци“.

 „Имиджът на Robinhood още не се е възстановил напълно след сагата GameStop, но като погледнем от по-широка перспектива имаме една компания, която има един много значителен успех“, заяви Чуклев относно увеличаването на потребителите на платформата.

Гостът коментира и решението на Robinhood да спре покупките на определени акции по време на манията на малките инвеститори.

„Трябва да имаме ясни правила кога един доставчик на такива услуги можа да си позволи да спре търговията и не дава ли това прекалено голямо поле за своеволие“.

Според Чуклев капиталът, който бъде привлечен чрез IPO-то ще бъде използван за разширяване на операциите на Robinhood в САЩ.

„По–рано компанията имаше планове да се разширява международно, но те бяха, както казват от Robinhood, „отсрочени безсрочно“ и сега се концентрират само върху операциите си в страната“.

Относно критиките срещу компанията, че продава личните данни на потребителите си, гостът заяви, че този натиск вероятно ще продължи.

„Ако потребителят не плаша за продукт, вероятно продуктът е самият той и вероятно Robinhood ще продължат да получават критики за своя бизнес модел“.

По думите на Чуклев мнението сред младите хора в бизнес средите на България относно Влад Тенев е много противоположно и много от младежите по-скоро са взели страната на Илон Мъск в сагата с GameStop.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.