Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Изоставането в образованието и психичното здраве на децата са проблем в условията на локдаун

Пламена Николова, експерт "Политики за децата" към Национална мрежа за децата, Бизнес старт, 22.03.2021

11:45 | 22 март 2021
Обновен: 11:46 | 22 март 2021
Автор: Димитър Баларев

България бележи успех като една от държавите, които много бързо в началото на пандемията превключи от присъствено в дигитално обучение. Но за съжаление през последните 12 месеца не са направи достатъчно за адаптиране на самото учебно съдържание за новата реалност. Това заяви Пламена Николова, експерт "Политики за децата" към Национална мрежа за децата (НМД), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"За да се наваксат тези пропуски, се необходими изключително големи усилия от страна на преподавателите. Появява се една дилема - дали всъщност тези деца, които не успяхме да обучим добре през годината дигитално, трябва да останат в класните стаи през лятото и тогава да се компенсира пропуснатото".

По думите на Пламена Николова образователните изоставания са много голям проблем, но и психичното здраве на децата е не по-малко важно.

"Детското психично здраве е много сериозен проблем и в България почти не се адресира. Още с началото на пандемията и развитието на вируса се насади едно усещане у децата в посока, че те са разпространители на вируса и затова трябва да бъдат затворени училищата. Изследванията до този момент и в двете посоки обаче са противоречиви".

"В други държави се смята, че ползата за децата да бъдат физически на училище надвишава вредата от това да разпространяват заразата, като се прави всичко възможно училищата да бъдат държани максимално отворени, да бъдат затваряни последни и отваряни първи", коментира експертът "Политики за децата" към НМД.

"В България се случи точно обратното - има випуски в горен курс, които 17-18 седмици са в дистанционно обучение и под 10 седмици присъствено".

От разговора стана ясно, че политиките, които се прилагат спрямо децата и родителите, са "никакви".

"Предоставят се едни компенсации за родителите без работа или в неплатен отпуск, но те първо не се изплащат навременно, второ - не покриват в голяма част от дълговете на семейството. Мерките са много частични, няма усилия да се държат училища и детски градини отворени и още повече България е една от двете страни в ЕС, която затвори толкова безпрецедентно своите детски градини за толкова дълъг период от време".

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.