Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Най-перспективните сектори за иновации в ЕС: здравеопазване, екология, роботизация

Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, Бизнес старт, 05.02.2021

11:55 | 5 февруари 2021
Обновен: 11:56 | 5 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Дали рекордният бюджет от 95,5 млрд. евро по програмата „Хоризонт Европа 2021 - 2027“ ще осигури необходимия научен подем зависи от готовността на всяка страна. В този смисъл най-голямото предизвикателство е към България, защото нямаме готовност и трябва да изграждаме на ново взаимовръзката между наука, приложна наука, иновации и бизнес. Това заяви Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„В България дори някои неща още не се разграничават – какво е стартъп, какво е иновация, какво е приложна наука. Трябва да се направи така, че първо самите научни работници да знаят от какво се вълнува бизнесът и как да спечелят доверието му, а също и от своя страна бизнесът да ги насочва в каква сфера да работят и да провеждат изследвания“, коментира Траянов.

„Програмата „Хоризонт Европа 2021 - 2027“ дава възможността да имаме не само отделни проекти, но да имаме и измерители, да имаме план във времето и взаимовръзки между отделните компоненти“, допълни той.

По думите на Огнян Траянов най-перспективните сектори за иновации в ЕС са науката и нейното приложение свързано със здравеопазването, екологията и облекчаването на рутинния труд, т.е. роботизацията.

„В роботизацията това няма нищо плашещо. Важно е ние да се подготвим с гъвкава система на обучение, за могат служителите да се научат".

Според госта ИТ индустрията е най-малко заплашена от очакващата се трета вълна на Covid-19.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.